От "Пирогов" разкриха подробности за състоянието на лекарката, която падна от 7-ия етаж

  • 22 август 2018 11:14

  • 7926
  • 4
От "Пирогов" разкриха подробности за състоянието на лекарката, която падна от 7-ия етаж
© Фейсбук

Добри новини за възстановяването на лекарката, паднала от високо, съобщи шефът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

С всеки изминал ден се подобряват прогнозите за д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Тя е контактна и стабилизирана, а състоянието ѝ може да се опише като възможно най-обнадеждаващото на фона на изключително тежките травми и увреждания, които е получила при инцидента, добавиха от екипа на болницата, който пое лечението ѝ още вечерта след падането. Благодарение на усилията им днес шансът за лекарката е вече десетки пъти по-благоприятен.

Пораженията от подобно падане може да се сравнят с тези, които човек би получил при удар в стена със скорост около 100 километра в час, обясни неврохирургът проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов“ и национален консултант по неврохирургия. При всеки подобен случай обаче травмите се различават в зависимост от конкретните обстоятелства и дали нещо е променило траекторията на падане и омекотило удара. При д-р Иванова са засегнати в различна степен почти всички кости на опорнодвигателния апарат. За благоприятния ход на лечението основна роля има интердисциплинарният екип на спешната болница, бързината и адекватните действия, с които е реагирала Бърза помощ, но и омекотяването на удара в земята – при твърда настилка уврежданията биха били още по-драматични. Лекари от 14 специалности са били включени за овладяване на критичното състояние в първия ден. Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият фатално.

Подобни травми са високоенергийни, случват се не само при падане, но и при пътно-транспортни произшествия. До момента са направени поредица от операции, но вероятно ще се наложат и други интервенции, след които ще се пристъпи към активна рехабилитация. Лекарката е под непрекъснато наблюдение, тъй като в резултат на голямото изпитание за организма от уврежданията, кръвозагубата, реакцията на имунната система винаги има риск от обрати и кризи. Не само при драматични тежки случаи като този, но и по принцип лекарите казват, че са спасили пациент, когато го изписват.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7926 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.08.22 | 11:41

1
Имаме оенската ни тлични специалисти - и лекари ,и други, но в мутренската ни държава не са оценени достойно ,затова от специалисти са принудени да станат далавераджии

2018.08.22 | 12:55

4
далавераджии стават неспециалистите

2018.08.22 | 12:21

2
Как не падна Костов или друг седесарски престъпник, а тази лекарка.

2018.08.22 | 12:54

3
как не падна ти, че да не ти чета повече глупостите !

Добави коментар

Водещи новини