Откриха нарушение в диагностично-лечебния процес на починалата през юли в Плевен родилка

  • 21 август 2018 14:01

  • 1974
  • 0
Откриха нарушение в диагностично-лечебния процес на починалата през юли в Плевен родилка
© Pixabay

Извършената проверка в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ - Плевен по повод починала на 26 юли 2018 г. родилка с инициали М. М. констатира нарушениe в диагностично-лечебния процес, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в гр. Плевен. 

На 25 юли 2018 г. пациентката М. М. е хоспитализирана в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ – Плевен за родоразрешение – планово Цезарово сечение. Проведена е предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в Историята на бременността и раждането (ИБР) няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация. 

По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката раждането е планирано да се извърши под обща анестезия. 

На 26 юли в 9.00 часа е започнала оперативната интервенция. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. В периода на обдишване е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония. Вследствие при родилката настъпва остра хипоксия, довела до пренатално страдание за плода. 

Реанимационните мероприятия в Клиниката по акушерство и гинекология са продължили в пълен обем до 14.00 часа, след което е взето решение за преустановяването им, поради настъпила необратима сърдечна и съдова слабост. Това е и часът на обявяване на леталния изход. 

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е отправила препоръка към УМБАЛ - Плевен в срок до 30 септември 2018 г. да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1974 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини