Сбъдват се мечтите за пълноценен живот на роденото без крайници момиче от Разград

  • 20 юли 2018 16:31

  • 2244
  • 0
Сбъдват се мечтите за пълноценен живот на роденото без крайници момиче от Разград
© Pixabay

Сбъдват се мечтите за пълноценен живот на роденото без крайници момиче от Разград. Десетгодишната Еля е необикновено дете, родено с рядко генетично заболяване - липсват четирите й крайника. Преди няколко месеца съдбата се усмихва на момиченцето. Благодарение на усилията на проф.Евгени Дюкянджиев, който й поставя протези на ръцете тя получава шанс да пише и рисува, а от една седмица и да стане от инвалидната количка и да ходи. Пред представители на медиите днес малката Еля показа как борави с химикала, като написа на белия лист "Обичам те, мамо". Демонстрира и как прави първите си стъпки с новите протези на краката.

Тази година момиченцето завърши втори клас. Сподели, че мечтата й е да стане лекар. Благодарна е и на специалистите от Дневния център за деца и младежи с увреждания, където получава ежедневна помощ от екип от експерти.
Когато през 2015 година в общинското ръководство научихме за случая с Еля, веднага предприехме действия, за да се помогне на детето, обясни заместник-кметът Ердинч Хасанов, който е лично ангажиран със случая с детето. Когато я попитах какво иска да получи за Коледа, тя ми каза, че иска да ходи на училище, да пише, да има ръце и да може да ходи, разказа той.

Тези думи са го провокирали да започне да търси решение и след три години попаднал на правилния човек - професор Дюкенджиев от Горна Оряховица. Той поема ангажимент да изработи протези за липсващите горни крайници на детето, а на по-късен етап и за долните. Работи безвъзмездно, а за протезите осигурява и спонсор.

Държавата също осигурява част от средствата - по 4 200 лв. за ръцете и за краката.

По думите на зам.-кмета пътят до тук е бил дълъг, но има още какво да се направи за детето, за да му се даде шанс да се развива. За да може да се обслужва сама с ръце, на Еля са й нужни протези от висок клас, с движение от китки и лакът, които струват около 50 000 лв. Затова от общинското ръководство в Разград имат идея да стартират благотворителна национална кампания за набиране на необходимите средства, каза зам.-кметът Ердинч Хасанов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини