Фондът за лечение на деца бави решението си да доплати ли лечението на тежко болно дете в Австрия

  • 05 юли 2018 09:30

  • 1637
  • 0
Фондът за лечение на деца бави решението си да доплати ли лечението на тежко болно дете в Австрия
© Novini.bg

Решението на Фондът за лечение на деца по плащането на операцията на 6-годишната Анелия в Австрия беше отложено. Структурата към Министерство на здравеопазването ще заседава по казуса на 18 юли. Вчера Общественият съвет към Фонда трябваше да се произнесе за това отново да плати одобрено преди година лечение, извършено миналия месец в Австрия.

Казусът на семейство Витанови започва, когато след операцията на дъщеря им получават фактури за 616 евро и 8719 евро. След първоначалното становище на Фонда, че се касае за допълнителни разходи, които трябва да бъдат одобрени, стана ясно, че никакви пари въобще не са постъпили по сметката на лечебното заведение. Фондът е одобрил преди година лечението, както и офертата на болницата за тези пари.

„Фондът не плаща на болницата и ние получаваме тези фактури, които те трябва да платят”, посочи бащата Юлиан Витанов. По думите му офертата на болницата се разминава с фактурите с около 100 евро, което е допустимо. В комуникацията се намесва и дарителската сметка на Анелия, която обаче е запорирана от съда, защото имат одобрено лечение от Фонда за лечение на деца. „Вместо да съм при детето ми, аз втора седмица тук слушам претенции, защо фактурата ми е пусната на мен. Защо просто не си свърши работата като директор”, попита Витанов и добави: „Тогава къде са първоначалните отпуснати пари?”

Последният контролен преглед на Анелия е на 20 юли.

Анелия мечтае един ден да ходи сама. Тя се ражда в седмия месец с детска церебрална парализа. Не може да ходи, движи се с помощта на родителите си и с помощни средства. Операцията дава шанс доколкото да помогне за развитието й, да й се изправи стойката и да коригира походката си. Всичко зависи от работата с нея и рехабилитацията й.

Мая Йорданова
1637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини