102-годишна баба прогледна след уникална операция

17 май 2018 14:23

102-годишна баба прогледна след уникална операция
© Pixabay
2552 0

102-годишна жена от Варна вече може да вижда перфектно и с двете очи след операция на перде в Очен медицински център „Свети Николай Чудотворец”.

Боянка Коларова вече се възстановява успешно след претърпяната вчера кратка интервенция, извършена от екипа на д-р Пламен Хубанов, предаде Радио „Фокус“ – Варна.

Столетницата се доверява на медицинския център за втори път, след първото си посещение през 1997 година. „Когато Боянка дойде преди една седмица при мен жива и здрава бях много изненадана“, обясни при контролния преглед днес офталмологът д-р Ивелина Питакова. Тя успяла да убеди възрастната жена, която няма сериозни заболявания, да се подложи на операцията. По думите й, на 102 години ядрото на очната леща е много твърдо, но благодарение на професионализма на д-р Пламен Хубанов, операцията преминала безпроблемно и пациентката вече може да чете вестник, да върши обичайните си ежедневни дейности.

„Направихме операцията по метода факоемулсификация, с който се премахва пердето по безшевен и безкръвен начин, за около 10-15 минути. Процедурата е напълно безболезнена за пациента. Работи се с ултразвук и лазер, упойките, които се използват са само локални и месни“, обясни още офталмологът. Годишно в Очен медицински център „Свети Николай Чудотворец” се извършват около 4000 подобни операции. Те вече са се превърнали в рутинна практика, заяви д-р Хубанов. По думите му пациентът заплаща само лещата, а самата операция се покрива от Здравната каса. Специалистът добави, че факоемулсификацията е единственият съвременен метод за лечение на катаракта – вътрешно перде. През годините екипът му е извършил над 74 000 такива интервенции. „Най-важното е пациентът да идва навреме, да не чака дълго да се задълбочи проблемът и да може да си имплантира съвременна леща“, каза още офталмологът, който оперира и преглежда пациенти два пъти седмично и в Бургас.

Десислава Станева
2552 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини