Глобяват линейки за превишена скорост

  • 09 февруари 2018 08:26

  • 5341
  • 1
Глобяват линейки за превишена скорост
©

Униформени спират и глобяват болнични линейки. Оказва се, че колите на лечебните заведения, с които се транспортират пациенти, нямат право на специален режим на движение. С такъв се ползват само линейките на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП).

Така въпреки, че разполагат със светлинен и звуков сигнал, болничните превозни средства нямат право да го използват. Също така те подлежат на санкции когато нарушават правилата за движение като всеки редовен автомобил на пътя. Това потвърдиха и от Пътна полиция, пише в. "Телегаф".

През последните седмици лечебниците все по-често се сблъскват с този проблем, алармират от Центъра за защита правата в здравеопазването. От там посочват, че за осъществяване на ежедневната си лечебна дейност болниците използват линейки, с които транспортират пациенти в тежки и/или животозастрашаващи състояния. Въпреки това те биват спирани от движение и им се съставят актове, когато с цел да пристигнат по-бързо до нуждаещите се пациенти или да ги транспортират до съответното лечебно заведение и да защитят техните здраве и живот, линейките използват звукова и светлинна сигнализация при движение по пътищата. От центъра уточняват, че болничните коли транспортират също кръв и кръвни продукти, органи за трансплантация, спешни екипи за интервенции и т.н.

Последвайте канала на

Novini.bg
5341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
d-r Siderov

2018.02.10 | 10:51

1
Състоянията с опасност за живота са задължение на спешна помощ, както и за останалото си има точен медицински регламент. Някой да е забелязал, че частните линейки също имат сини светлини, но няма частна спешна помощ. Няма по просто нещо от това да се свалят сините светлини о

Добави коментар

Водещи новини