Областната болница в Пазарджик e одобрена за донорски център за трансплантации

  • 04 септември 2017 20:20

  • 5678
  • 0
Областната болница в Пазарджик e одобрена за донорски център за трансплантации
©

Областната болница в Пазарджик e одобрена за Донорски център за трансплантации, съобщи началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Димитър Иванов.

Лечебното заведение подаде документи за вписване в публичния регистър на Националната система за трансплантации преди няколко месеца. Има само няколко са болниците в страната, които работят като донорски бази.

„Това е новост за нашата болница и ще бъде труден процес. Основното изискване е и да се докаже мозъчната смърт, която да даде възможност да се използват органи за донорство. Голямо значение в този процес ще имат и медиите, които трябва да информират хората за понятия като „мозъчна смърт“, „инсулт“ и „инфаркт“. Важно е да уточним, че тук не става въпрос за търговия с органи, а за трансплантации на нуждаещи се пациенти“, уточни д-р Иванов пред Фокус.

Той допълва, че болницата разполага с необходимите медицински кадри, за да може да се справи, ако възникне донорска ситуация.

В края на месец юни 42-годишна жена от Пазарджик стана донор и спаси трима тежко болни пациенти. Това беше и първата донорска ситуация за МБАЛ- Пазарджик.


 

Областната болница в Пазарджик e одобрена за Донорски център за трансплантации, съобщи началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Димитър Иванов, предаде Фокус.

Лечебното заведение подаде документи за вписване в публичния регистър на Националната система за трансплантации преди няколко месеца. По думите на д-р Иванов само няколко са болниците в страната, които работят като донорски бази.

„Това е новост за нашата болница и ще бъде труден процес. Основното изискване е и да се докаже мозъчната смърт, която да даде възможност да се използват органи за донорство. Голямо значение в този процес ще имат и медиите, които трябва да информират хората за понятия като „мозъчна смърт“, „инсулт“ и „инфаркт“. Важно е да уточним, че тук не става въпрос за търговия с органи, а за трансплантации на нуждаещи се пациенти“, уточни д-р Иванов. Той допълни, че болницата разполага с необходимите медицински кадри, за да може да се справи, ако възникне донорска ситуация. В края на месец юни 42-годишна пазарджиклийка стана донор и спаси трима тежко болни пациенти. Това беше и първата донорска ситуация за МБАЛ- Пазарджик.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5678 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини