Спасиха живота на жена с инсулт с изключително рядка и сложна операция в УМБАЛ "Св. Анна"

  • 19 юли 2017 14:42

  • 34376
  • 1
Спасиха живота на жена с инсулт с изключително рядка и сложна операция в УМБАЛ "Св. Анна"
© УМБАЛ "Св. Анна" София АД

Под ръководството на д-р Нурфет Алиоски - началник на Отделение по ендоваскуларна неврохирургия, в УМБАЛ „Св. Анна“ София АД беше направена изключително рядка и сложна операция, съобщават от лечебното заведение.

60-годишна пациентка постъпва в петък (14 юли) по спешност с левостранна хемипареза (инсулт) по-тежка за ръката и частична сензомоторна афазия. След направените изследвания става ясно че става въпрос за гигантска аневризма (над 2 сантиметра), в кавернозен сегмент.

На клиничен мултидисциплинарен съвет с участието на невролози, неврохирузи и рентгенови специалисти е взето решение да се подходи, чрез ендоваскуларен метод – поставяне на т.нар (Flow diverter) или стент, който да отклонява потока. Чрез специални катетри, през крака се стига до сънната артерия, след което със специфични микрокатетри се поставя стент. Наложило се е обаче и поставянето на още един стент, вътре в самия стент за да се укрепи съда.

След операцията пациентката е екстубирана, с възстановено съзнание и подобрение по отношение на левостранната хемипарезса и нарушенията в говора.

„Въпреки, че само аз имам над 400 подобни операции, това е първата подобна операция, при която се наложи да бъда поставен втори стент, вътре във вече поставен стент. Включително и колегите по света рядко прибягват до такъв тип операции, но когато се налага те трябва да се направят“ отбелязва д-р Алиоски.


 

Мая Йорданова
34376 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сс

2017.07.21 | 11:14

1
Браво!!!

Добави коментар

Водещи новини