Синдикалист: Началната лекарска заплата трябва да е не по-малко от 1500 лв.

  • 05 април 2017 14:50

  • 6228
  • 2
Синдикалист: Началната лекарска заплата трябва да е не по-малко от 1500 лв.
© Getty Images/Guliver

Началната лекарска заплата трябва да е не по-малко от 1500 лв, каза пред журналисти д-р Камен Данов - представител на КТ "Подкрепа", преди началото на дискусия, посветена на остойностяването на лекарския труд.

По думите му тази сума би трябвало да е такава при сегашната минимална работна заплата. Ако минималното възнаграждение беше подобно на това в останалите европейски държави, то началната лекарска заплата би трябвало да бъде около 3800 лв., уточни Данов. Той добави още, че началната заплата на медицинска сестра би трябвало да бъде 900 лв.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев каза, че работна група е изготвила методика за остойностяване на труда на медицинските специалисти, която днес ще бъде представена по време на дискусията. По думите му, според методиката, началната лекарска заплата вероятно ще надхвърли 1500 лв.

През последните няколко години ежегодно около 450 лекари напускат страната, а броят на медицинските сестри, напуснали системата или страната е двойно по-голям, добави той.

Възможностите за промени в лекарските заплати коментира и заместник-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев. Можем да регламентираме в някои отношения начините на заплащане, но основните приходи са от НЗОК, а МЗ заплаща спешната помощ и на структурите, които се занимават с общественото здраве, каза той. Ние самите не сме доволни от възможностите, които имаме, допълни Кундурджиев и увери, че с новия бюджет предстои увеличение на заплатите на работещите в областта на спешната помощ. Всичко зависи от бюджета, допълни Кундурджиев и посочи, че бюджетът на държавата е 92 млрд.лв, предаде БТА.

Константин Тодоров
6228 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Един

2017.07.07 | 14:40

2
Над 20 години ще се увеличат заплатите на работещите на първа линия лекари ,останалите ,дето рекетират ,не ги интересува ,за тях заплатата няма значение
Само да попитам...

2017.07.07 | 14:40

1
Като увеличават двойно заплатите на учителите, ДАЛИ така те ще станат съвестни, добри и отговорни учители, като нашите възрожденци например? Или ще са си същия ИЛИЯ, пак в ТИЯ? Същото ще е и с лекарите - който си обича професията, ще си я работи с обич и едва ли с по-висока запл

Добави коментар

Водещи новини