Откриха нов сектор към Детската онкохематология на УМБАЛ "Свети Георги" (снимки)

  • 19 февруари 2017 10:58

  • 4996
  • 0
Откриха нов сектор към Детската онкохематология на УМБАЛ "Свети Георги" (снимки)
©

Нов сектор за лечение на вродени хемолитични анемии, коагулопатии и дневна химиотерапия бе открит в Звено „Детска онкохематология“ на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщиха от лечебното заведение.

В него има 10 специални легла за извършване на кръвопреливане и кратки вливания на цитостатици. На малките онкопациенти ще се провежда дневна химиотерапия без болничен престой, разказа завеждащата звеното доц. д-р Мария Спасова. Тя обясни, че целта на този нов сектор e да бъде дневен, без хоспитализиране, и да приема деца с онкологични заболявания, които се чувстват по-добре в определени стадии от болестта си и от етапа на лечението си.

Секторът бе обособен в неизползвано помещение на територията на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“, в която се намира и звено „Детска онкохематология“. Изградени са чакалня, кабинет за прегледи, стая за регистрация на постъпващите пациенти, зали за провеждане на лечението, санитарно помещение и стая за персонала. Обзавеждането и оборудването са съобразени с предназначението на новия сектор и с разположението на помещенията в него. Ремонтът и оборудването са на стойност 80 хил. лева, а средствата са събрани от дарения на хора от цялата страна и от българи в чужбина. Инициатор е група във facebook, която миналата година вече веднъж е правила дарение за звеното на стойност 68 хил. лева.

Със средставата са закупени 16 инфузомата – инфузионни помпи за прецизно вливане на медикаменти, и 8 стойки за тях.

На официалното откриване на новите помещения на сектора присъстваха част от дарителите, сред които и Варта Шербечян, на чието име е била дарителската сметка. През звено „Детска онкохематология“ на УМБАЛ „Свети Георги“ ежегодно минават около 200 деца. То е единственото за цяла Южна България. Екипът начело с доц. д-р Мария Спасова, както и началникът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания проф. д-р Иван Иванов изказват своята сърдечна благодарност и признателност към всички хора с добри сърца, които са се включили в събирането на средствата за изграждане на новия дневен сектор.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини