Психиатрични болници наемат бивши пациенти като санитари, разкри Манолова

  • 08 март 2016 15:15

  • 1889
  • 0
Психиатрични болници наемат бивши пациенти като санитари, разкри Манолова
©

Психиатрични болници наемат бивши пациенти като санитари. Това съобщи омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, при представянето на доклада на превантивен механизъм.

Причината за това е липсата на кандидати за позицията, за която служителите получават минимална заплата, посочи Манолова.

Омбудсманът посочи, че има сериозен проблем във връзката между психиатричните болници и останалите лечебни заведения. По думите й, ако един психично болен пациент се нуждае от спешна помощ - то психиатричното заведение плаща по 50 лева за линейка.

"Има проблем с липсата на медицински кадри, които да работят, особено в държавните психиатрични болници, и това е напълно обяснимо, предвид, че средната работна заплата в една държавна психиатрична болница е около 547 лв. Това обяснява големия брой незаети щатове. Средната заплата на един лекар при тези условия в държавна психиатрична болница е около 750 лв., на медицинска сестра - около 580 лв., а на санитар - около минималната работна заплата. В резултат на това като санитари работят изписани пациенти", разкри Манолова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини