Гушкането спасява животи

  • 18 ноември 2015 11:51

  • 2116
  • 1
Гушкането спасява животи
©

Гушкането е животоспасяващо за недоносените деца, твърди психологът Елена Кръстева, пише в. "Телеграф".

Средно 11% от бебетата у нас се появяват на бял свят преждевременно. В Сливен тези случаи достигат 15-16%. Неонатолозите ни вече спасяват живот на деца, които са родени под 500 грама. Световната здравна организация обаче препоръчва и родителите да се включат активно в грижата за най-малките, за да може бебетата да се развиват по-бързо.

"Близостта с човешко същество може да стабилизира всичките жизнени показатели на появилите се по-рано бебета - помагат на терморегулацията, ритъмът на дишане и сърдечната честота. Свързва се и с много по-малък болничен престой", коментира още специалистът.

Добра практика е така наречената кенгуру грижа - това е контактът кожа до кожа на недоносеното дете с майката или бащата. Съчетаването й с кувьоз помага за развитието на бебето, казва Кръстева.

Предвижда се у нас да заработят центрове за недоносени деца, които ще проследяват развитието им до навършване на годинка. От два месеца такъв център функционира пилотно в Майчин дом в София. Грижите за недоносените деца са описани и в онлайн наръчник - earlybaby.info.

Последвайте канала на

Novini.bg
2116 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Без Тониана

2023.04.06 | 22:42

1
Не искам хапчето изхврълявай боклука а не това нямам хапчето стари-

Добави коментар

Водещи новини