Бивши здравни министри: Идеята за пръстови отпечатъци е смешна, жалка и незаконна

  • 08 октомври 2015 08:26

  • 3006
  • 3
Бивши здравни министри: Идеята за пръстови отпечатъци е смешна, жалка и незаконна
© Булфото

Решението за пръстовите отпечатъци в болниците е незаконно. Парите трябва да следват пациента. Не можеш да вкарваш пациентите в листа на чакащите.

Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият здравен министър д-р Таня Андреева. Заедно с нея гост в студиото беше и друг бивш министър на здравеопазването - д-р Стефан Константинов, който също се изказа доста остро по темата за пръстовите отпечатъци в болниците. Има нещо много сбъркано в тази идея. Не можеш цяла година да обясняваш как болниците крадат, как лекарите крадат и как ти ще спасиш системата. На финала, с тези пръстови отпечатъци, караш пациентите да се чувстват като престъпници. Въобще не искам да коментирам това безумие. Това е една смешна и жалка идея, категоричен беше той.

Своето мнение изказа и д-р Димитър Шишков, депутат от Реформаторския блок. При такова разминаване на мненията трябва да водим разговори. Това е и целта на министър Петър Москов. Аз също не приемам неговата идея. Това е мое мнение. Трябва обаче, да уважаваме идеята на министъра да се затегне контрола в болничните заведения, каза той. Кражбите и източването на НЗОК става по 2-3 начина. Мен най-много ме тревожи темата за фалшивите болници и лекари. Ако сега отидем в някоя такава болница и поискаме графика на работещите там, ще видим, че половината са пенсионери и въобще не работят там, но получават всеки месец възнаграждения. Няма да се учудя ако в момента, някой от нас го оперират в някоя такава болница. Министърът е прав, че пациентът трябва също да може да контролира и парите да го следват. С тези проблеми може да се справи министерството и самата каса. НЗОК трябва да почне контролира. Задължително трябва да се премахнат делегираните бюджети на болниците, категоричен беше членът на здравната комисия в парламента.

Решението на проблемите е най-накрая всички, абсолютно всички, да седнем да се разберем за 20 точки по здравеопазването и те да се спазват за дълъг период от време. Политиците си мислят, че винаги са по-добри от предходните, а това е неправилно. Сядаме на масата, решаваме основните положения в системата и всички правителства занапред ги изпълняват, предложи Андреева.

Аз съм на мнение, че няма чак такива кражби и източвания на НЗОК. Знам, че сега много хора ще скочат. Проблемът е, че има оперативни неща и мерки, които не са популярни, но трябва да се свършат. Цялата система е объркана, допълни д-р Константинов. Ние нямаме различия с д-р Москов. Темата трябва да бъде как да накараме пациентите да бъдат ок. Трябва да се слушат и критичните неща. Необходими са прости мерки, за да бъде ефективна здравната реформа, каза още той.

Филип Епитропов
3006 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.01.16 | 12:13

3
Бившите министри за смешни и жалки, а не идеята на Москов.

2016.01.16 | 12:13

2
Всички пълнолетни трябва да са картотекирани с пръстови отпечатъци, това ще служи не само за болници а и при престъпления, сега какво е, има данни само на регистрирани престъпници...
Москов

2015.10.10 | 21:08

1
Всички са грешни. Само аз съм прав и постепенно се обожествявам

Добави коментар

Водещи новини