МБАЛ-Перник е в дефицит от август 2013 г.

  • 09 февруари 2015 15:06

  • 1758
  • 0
МБАЛ-Перник е в дефицит от август 2013 г.
©

Най-голямото здравно заведение в Перник - МБАЛ "Рахила Ангелова" работи в дефицит от август 2013 г., съобщи директорът д-р Иван Евлогиев.

Той обясни, че натрупаният недостиг е от липсата на скъпи, високоспециализирани медицински дейности, които не се практикуват поради недостиг на специалисти. Областните болници не са равнопоставени по Закона за лечебните заведения, смята още д-р Евлогиев. По думите му те са задължени да разкриват и поддържат звена, които не се подпомагат от държавата като Кръвна банка и "Патоанатомия"."

Недофинансирани са и психиатрична помощ, инфекциозни болести, урология, детски болести,ТЕЛК-овете и др.

"Заплатите в Спешно отделение са по-високи от субсидията, определена методологично от ресорното министерство", твърди още д-р Евлогиев. Заявеното разплащане на 95% от дейността и увеличаване на минималната работна заплата ще предизвика още 300 000 лева дефицит, прогнозира д-р Евлогиев. Според него това ще доведе до намаляване на заплатите на персонала, или съкращаване на около 100 души.

Просрочените задължения на пернишката болница възлизат на 1 300 000 лв. Д-р Евлогиев, който ще заема ръководния пост до 6 март, е уведомил за проблемите областния управител Ирена Соколова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1758 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини