Всеки трети инфаркт се дължи на високи нива на холестерола

  • 15 октомври 2024 11:33

  • 2297
  • 0
©

Високият LDL („лош“) холестерол е една от предпоставките за бързо развитие на атеросклероза. Той е един от рисковите фактори за възникване на инфаркт или инсулт, а хората, преживели веднъж такъв инцидент, са особено уязвими.

При тях нивата на LDL-C в кръвта трябва да са по-ниски отколкото при здравите хора. В противен случай те са изправени пред опасността от втори сърдечносъдов инцидент, който може да доведе до инвалидизация или дори смърт.

- Проф. Постаджиян, България е една от страните с много високи нива на инфаркти и инсулти. На какво се дължи това?

- Обичайно сме склонни да обвиняваме няколко рискови фактора, които са сред основните причини за такива сърдечносъдови инциденти. Те са добре известни – на първо място повишеното артериално налягане, на второ – повишените нива на липидите и то главно на лошия холестерол, следват ги тютюнопушенето, захарният диабет, обездвижването, затлъстяването. Всички те водят до повишаване честотата на исхемични събития, било то коронарна болест като инфаркта или мозъчно-съдова болест като мозъчния инсулт.

- Казахте, че високите нива на холестерола са една от причините за сърдечносъдовите инциденти. Можете ли да разкажете малко повече за холестерола като фактор?

- Това е важен въпрос, защото има разлика между видовете холестерол. Холестеролът като цяло е съставна част на всичките клетъчни мембрани в човешкия организъм. Той е необходим за множество функции, които ние изпълняваме. От друга страна имаме циркулиращ холестерол, който може да влезе в съдовата стена и да образува плаки, които са в основата на атеросклерозата като заболяване. Но не само „лошият“ холестерол може да причини проблеми. При някои хора, например, има други фракции на холестерола, които трябва да бъдат проследявани внимателно, за да се намали исхемичен риск. Да обобщим – без холестерол няма атеросклероза, а без атеросклеротична плака няма сърдечносъдови инциденти. Така че връзката е директна.

- Защо много българи изследват нивото на холестерол, но не вземат никакви мерки, ако стойностите са повишени?

- Много хора не са запознати със значението на холестерола и неговата роля в процесите, които се случват в организма. Със сигурност можем да кажем, че всеки трети инфаркт е свързан с високи нива на холестерола. Тук идва ролята на профилактичните прегледи и изследвания. Ако човек проследява внимателно нивата на холестерол в кръвта си и след това консултира резултатите с лекар, опасността от сърдечносъдови инциденти ще намалее драстично. Важно е хората да знаят, че всеки човек е изложен на различни нива на риск. Ето защо едни нива на холестерола биха били нормални за здрави хора, които нямат рискови фактори, но тези нива биха били високи за човек, който е преживял инфаркт например. Хората често пренебрегват необходимостта от консултация с лекар след като направят изследване. Те проверяват своя резултат, виждат, че той попада в референтните стойности и се успокояват. Това е погрешно. Трябва да внимаваме много с тези референции, защото това, че един показател не е „извън нормата“ не означава, че човек не е изложен на по-висок риск от сърдечносъдов инцидент. Медицинският специалист може да реши дали нивото на холестерол на пациента е в норма или не. Лекарят определя това на базата на спецификите за всеки един човек – неговите проблеми, начин на живот и т.н., както и какви трябва да бъдат стойностите на холестерола, за да може опасността от сърдечносъдов инцидент да се сведе до минимум.

- Т.е. има разлика в нивото на холестерола при хората, които са преживели сърдечносъдов инцидент и при тези, които не са. Можем ли да кажем към каква долна граница на нивото на холестерола трябва да се стремят хората, прекарали инфаркт или инсулт?

- Опитваме се да смъкнем стойностите на холестерола до определени нива и това е много важно. Например всички пациенти, които са преживели инфаркт или инсулт, трябва да постигнат ниво на „лошия“ холестерол (LDL) под 1,4 mmol/l. Тези, които са има няколко инцидента в рамките на последните две години, трябва да поддържат по-ниски нива под 1 mmol/l. Проучвания показват, че при тези нива на LDL-холестерола последващите инциденти са най-малко.

- По какъв начин хората с висок „лош“ холестерол могат да държат нивата му под контрол?

- Разбира се, промяната на начина на живот, намаляването на кръвното налягане, регулирането на кръвната захар са изключително важни. Но за съжаление те могат да намалят нивата на „лошия“ холестерол с не повече от 15%. Оттам вече се намесват лечебните средства. Медицината разполага със статини, езетимиб, комбинация на статини с езетимиб. Разполагаме с други лекарствени средства, които намаляват нивата на LDL-холестеролa. Най-важното е, че има какво да направим като вземем предвид конкретния пациент. Понякога редукцията на нивата на холестерола надхвърлят 50% и стигат дори до 60-65%.

- Какво смятате за лечението с природни средства при висок холестерол?

- Факт е, че някои природни съставки оказват положителен ефект върху нивата на холестерола. Има природна добавка, която всъщност е прекурсор на първия статин, който беше направен. Т.е. продуктът помага за лечението, но въпросът е в дозировката. С природни средства при сериозно болни пациенти трудно можем да достигнем до нивата, към които се стремим и които препоръчваме и затова често прибягваме до фармакологични продукти. 

Визитка

Проф. Арман Постаджиян е специалист по вътрешни болести и кардиолог в София с над 23 години трудов стаж. Практикува в областта на неинвазивната и инвазивна кардиология. Владее и прилага съвременните методи на неинвазивната кардиология, като ехокардиография, ултразвуково изследване на периферни съдове, холтерно мониториране. Проф. Постаджиян е началник на отделението по кардиология към Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Света Анна" - София. Заместник декан е на Медицинския факултет към Медицински университет - София.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
2297 0

Водещи новини