Как да се подготвим за грипния сезон?

  • 02 октомври 2024 13:19

  • 1106
  • 0
Как да се подготвим за грипния сезон?
© Pixabay

Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов, объсди в ефира на БНР темата за имунната система през есента.

"Имаме два пътя за стимулиране на имунитета – специфичен и неспецифичен", обясни той. "Специфичният е с прилагане на ваксина. Подходящо е грипната ваксина да бъде направена сега, до края на октомври най-късно. Трябват най-малко три седмици за изграждане на добър имунитет."

Как грипът уврежда сърцето?

Акад. Петрунов подчерта, че не бива да се подценява факта, че коронавирусът все още съществува. "Коронавирусът продължава да съществува и макар разпространението му да не е с тежки темпове, той има значение за цялата картина в здравеопазването”, добави той. Специалистът препоръчва на хората над 65 години и тези с рискови състояния да се имунизират.

Той също така спомена, че "ваксините за грип и ковид могат да бъдат поставени и в един ден, но все пак препоръчвам интервал от няколко дни с оглед на възможна поява на местна реакция."

Особено важно според него е неспецифичното стимулиране на имунната система. "Препоръчвам употребата на различни стимулиращи средства, като хранителни добавки и препарати, но задължително трябва да се консултирате с личен лекар или специалист", уточни акад. Петрунов.

Той предупреди, че когато сме болни от коронавирус, не бива да стимулираме имунната система, защото това може да засили т.нар. цитокинова буря. "Предварително, когато сме здрави, е правилно да стимулираме имунната система и да я направим по-адекватна за справяне с бактериални и вирусни инфекции," посочи той.

Акад. Петрунов също така говори за алергиите през есента, подчертавайки, че "пролетта е първата поява на различни алергични заболявания, най-вече на тревните. Втората вълна идва през есента, когато различни растителни видове отделят големи количества полени и могат да предизвикат алергични реакции." Сред тези растения той изброи амброзията, лободата, щира, пелина и копривата.

"Често тези растения имат кръстосана реакция с някои храни, като ябълки, праскови и банани. Това е т.нар. орална форма на алергия, която се наблюдава често през есенно-зимния период", обясни той.

Накрая, акад. Петрунов засегна и темата за западнонилската треска, като заяви, че "опасността от западнонилската треска фигуративно приключи, но това е сериозно заболяване, което за щастие не е толкова значимо за нашата здравна система."

Последвайте канала на

Десислава Станева
1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини