Появи се нова мутация на маймунската шарка

  • 04 септември 2024 10:52

  • 497
  • 0
Появи се нова мутация на маймунската шарка
© pixabay

Нов вариант на вируса на маймунската шарка се появи, предупреждават от Световната здравна организация. Той е обозначен като Ib и изглежда е различен от предишния.

Новият щам clade Ib се разпространява предимно чрез контакт от човек на човек, включително сексуален контакт. Тази година са докладвани близо 18 000 предполагаеми случая на маймунска шарка само в Демократична република Конго, родната страна на заразата . Много от тях са сред деца и най-малко 600 смъртни случая са потенциално свързани с болестта. Представителят на СЗО в Република Конго д-р Абду Салам Гуейе обясни защо настоящата епидемия се е превърнала в извънредна ситуация за здравето, какво се знае за пътищата на заразяване, необходими ли са локдауни и кой е изложен на риск.

Едрата шарка традиционно е заболяване на Централна и Западна Африка от няколко десетилетия. Избухване настъпи през 2022 г., когато болестта за първи път се разпространи в страни, които никога преди не са срещали вируса, включително Европа и Америка. През 2024 г. се появи нова група от вируса Ib по време на текущото огнище в Конго. В наши дни боледуват вече не само мъже, които правят секс с мъже, но и жени и деца. Първият начин за предаване е е близък контакт. Това означава контакт кожа до кожа, уста в уста или сексуален контакт, пише Телеграф.

УНИЦЕФ обяви извънреден търг за осигуряване на ваксини срещу маймунска шарка

Вторият начин е от животно на човек по време на лов, одиране или готвене на животно, което е заразено с вируса. Трети начин на предаване е чрез замърсени предмети като чаршафи, кърпи и игли. Четвъртият начин е, че предаването може да бъде „вертикално“, от бременна жена към плода.

При това огнище локдауни не са необходими, сигурен е експертът на СЗО. Огнището може да се контролира чрез своевременно изолиране на болните и оказване на медицинска помощ.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини