Шумът в жилищните квартали може да увеличи риска от инфаркт

  • 28 август 2024 09:46

  • 127
  • 1
Шумът в жилищните квартали може да увеличи риска от инфаркт
© pixabay

Здравето на сърцето преди и след инфаркт може да бъде повлияно от това колко шумно е в квартала, където живее човек, съобщи ЮПИ, позовавайки се на две нови изследвания. 

Едното проучване показва, че хората на възраст под 50 години са по-предразположени към инфаркт, ако живеят в шумен район, а друго проучване сочи, че влиянието на шума може да влоши здравословното състояние на тези, които вече са преживели инфаркт.

„Тези данни са едни от първите доказателства, че излагането на шум може да повлияе на здравословното състояние на сърцето“, каза Мариан Зелер от Университета в Бургундия, Франция. Тя е и водещ автор на второто проучване.

Двете проучвания са представени в Лондон по време на годишната среща на Европейското дружество по кардиология.

Строителството на жилищни сгради, шумът от коли и от тълпи от хора - всичко това може да бъде хроничен източник на стрес за жителите на градовете, а стресът е известен рисков фактор за здравето на сърцето.

За да установят влиянието на шума в жилищните квартали върху здравето на сърдечносъдовата система, лекари от Бремен, Германия, оценяват нивата на звуковите вълни в жилищен квартал. В него живеят 430 души, а участниците в изследването са на възраст 50 години или по-млади. Всички те са били приети в болница заради сърдечен удар.

Кардиологът Танер Шахин: 23-годишен дойде с инфаркт, не бях подготвен за това

Според екип от учени, ръководен от Хатим Кърнъс от Института за сърдечносъдови изследвания в Бремен, хората, които имат диабет, пушат или живеят с други рискове, влияещи на сърцето, е по-вероятно да бъдат приети в болница с инфаркт, ако живеят в шумен квартал.

Екипът на Кърнъс смята, че излагането на шум в квартала трябва да бъде включено в списъка с фактори за сърдечен риск при човека.

Второто проучване, ръководено от Зелер, се фокусира върху резултатите на хора, преживели вече сърдечен удар. Нейният екип проучва данните от едногодишното проследяване на здравето на 864 французи. Изследователите са проследили сърдечносъдови събития, продължили поне 28 дни, включително сърдечна смърт, повторна хоспитализация поради сърдечна недостатъчност, инсулт или стенокардия (болки в гърдите), необходимост от спешни процедури като ангиопластика или стентове.

Учените измерват и нивото на децибелите на домашния адрес на всеки пациент. Средното ниво е 56 децибела за период от 24 часа. Френският екип съобщава, че шансовете на тези, които вече са имали инфаркт, да получат отново някаква форма на сърдечносъдов инцидент, нарастват с 25 % при всяко повишаване на нивата на шума през нощта с 10 децибела.

Съпруг и съпруга починаха на плажа в рамките на минути, и двамата покосени от инфаркт

Тази констатация се запазва дори и след като екипът на Зелер отчита други стресови фактори на околната среда, като замърсяване на въздуха или бедност, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
127 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.28 | 11:45

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини