Най-малките пациенти заслужават най-много внимание

  • 07 август 2024 15:27

  • 134
  • 0
Най-малките пациенти заслужават най-много внимание
© Shutterstock

За всеки родител един от най-големите страхове е малкото му съкровище да е болно. Колкото и да предпазваме децата си, на всички се случва да се разболеят, а за съжаление и понякога да посетят болнично отделение. Престоят в болница винаги е неприятен както за детето, така и за родителите, които го придружават.

Традиционно болниците не са най-приветливите и приятни места за никого, особено за малчуганите, които искат да играят и да се забавляват. Играта е важна част от развитието на всяко дете, дори по време на лечение. Пространства, проектирани с възможности за игра и творчески занимания, не само забавляват децата, но и стимулират тяхната креативност и въображение. Това помага за отклоняване на вниманието от болката и дискомфорта и дава възможност за по-добро психологическо и емоционално възстановяване. Затова е от изключителна важност обществото да се старае да променя средата в детските отделения, за да помага на най-малките пациенти да се чувстват максимално добре. Освен болничното ръководство, неправителствените организации и, разбира се, държавата, полезни за това могат да бъдат и компаниите.

Такъв пример е А1 и тяхната кампания „Свързва ни доброто“, в резултат на която детското отделение в МБАЛ-Ботевград ще бъде обновено и реновирано за своите малки пациенти и техните родители. Кампанията се провежда в партньорство с фондация „За доброто“ и техния проект „Светулка“, а в рамките на месец и половина клиентите на А1 даряваха суми по избор за добрата кауза. В края на периода, А1 удвои сумата и така общото дарение стана 150 000 лева. Но не числото е най-важното, а това, което ще бъде постигнато със средствата.

Това е второто издание на благотворителната кампания на А1. През изминалата година, отново в рамките на месец телекомът закръгляше сметките на клиентите си за своя сметка и след удвояването на сумата, бяха дарени 85 000 лева за реновирането на детското отделение в болницата в Карнобат, което отвори врати преди броени дни.

Общият брой на болничните места в обновените стаи в отделението са 32. Освен тях са ремонтирани и помещенията, използвани от медицинския персонал, както и двете манипулационни, фоайето и приемния кабинет, а подът в цялото отделение е покрит с антибактериална настилка. Обновени са и баните, а за удобството на всички са изградени кухненски боксове. Нова и приветлива чакалня, също ще допринася за по-доброто преживяване на най-малките пациенти.

За да направят престоя на дечицата по-приятен, екипите са изрисували стените с красиви рисунки на тема „Градината на баба“. А светлият и комфортен кът за игра е пълен с нови играчки, с които най-малките пациенти да се почувстват като у дома си и да могат поне за малко да се откъснат от болничната обстановка. Обновяването на педиатриите с ярки и цветни елементи играе съществена роля в оздравителния процес на децата. Когато най-малките членове на обществото ни се озоват в болнична среда, те често изпитват стрес, тревожност и страх. Това може да бъде предизвикано от непознатата обстановка, медицинските процедури и отделянето от семейството и дома. Създаването на цветна, приветлива и оживена атмосфера може значително да смекчи тези негативни емоции. Освен това, когато децата са в приятна и весела среда, те са по-склонни да сътрудничат на медицинския персонал и да участват активно в процеса на лечение.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
134 0

Водещи новини