За борбата с акнето се препоръчва растителна диета, богата на омега 3 мазнини

  • 10 юли 2024 22:38

  • 1067
  • 0
За борбата с акнето се препоръчва растителна диета, богата на омега 3 мазнини
© pixabay

За борбата с акнето се препоръчва растителна диета, богата на омега 3 мазнини, съобщава БТА, позовавайки се на научно изследване. 

Шестнайсет седмици средиземноморска диета, съчетана с добавки на основата на водорасли, съдържащи омега 3 мазнини, водят до успокояване на възпалените участъци от кожата, гласят резултатите от изследването, обхващащо наблюдение над 60 души с умерена форма на акне. 

Изследването е проведено от екип на университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, Германия, и е публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology. 

Учени откриха как може да бъде предотвратена появата на акне

Медикаментозното лечение, особено в тежките случаи, е задължително за третиране на акнето, но начинът на живот не бива да се пренебрегва, изтъкват авторите. 98,3 процента от участниците, които не са провеждали лекарствена терапия, са страдали от омега 3 дефицит към началото на изследването. 

Участниците са изследвани за установяване на нивата на ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина, които са най-важните за организма омега 3 мастни киселини. Съдържат се в мазните риби и водораслите, в месото и млякото на животни, хранени с трева, както и в обогатените яйца. 

Начинът на живот, включително препоръките за диети, не би следвало да се възприемат като опозиция на медикаментите, а като допълнение към едно съвременно третиране на акнето, каза д-р Ане Гюртлер, дерматолог в болницата "Лудвиг Максимилиан". 

Четирима участници в проучването са съобщили за влошаване на състоянието си. Останалите обаче са съобщили за подобрение, особено видимо при тези с розацея. 

Участниците са получили индивидуална консултация и са били насърчавани да следват средиземноморската диета и да се хранят с домашно приготвена сезонна храна. Сред препоръките е бил и съветът за ограничаване на свръхпреработените храни, както и на млечните произведения и червеното месо. 

Авторите на изследването уточняват, че комбинацията от грижа за кожата, диета, замърсяване, климат, психосоциални фактори може да повлияе на степента на сериозност на състоянието. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини