Безплатни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще има в София

  • 17 май 2024 11:15

  • 252
  • 1
Безплатни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще има в София
©

Безплатни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще се извършват в София по случай Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ и СПИН - 19 май. В рамките на Националната АНТИСПИН кампания днес започва третият етап под надслов „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Това съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Целта на инициативата е повишаване на информираността на младите хора и на хората в риск за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други инфекции, предавани по полов път.

Прегледите ще се извършват в кабинета на СРЗИ на ул. „Враня“ 20, стая 520, като ще бъде удължено работното време до 16:30 часа на 17-и и 20 май. Консултациите са безплатни и анонимни, припомниха от инспекцията.

Днес ще бъде отслужен водосвет в православния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ за хората засегнати от СПИН, пояснява БТА.

СРЗИ организира и информационна кампания, в която през целия месец май ще се провеждат презентации под наслов „Обичай безопасно“. Информационните срещи ще се състоят в столични училища, където здравни експерти ще разпространяват здравно-информационни материали.

Мотивираме младите хора да бъдат отговорни към собственото здраве и насърчаваме за редовното изследване за ХИВ, казаха от здравната инспекция.

За периода 1986-2023 г. в България са регистрирани 4 301 носители на ХИВ, като през миналата година новооткритите заразени с ХИВ са 253, сочи информация, цитирана от Министерството на здравеопазването. Над 90% от тях посочват като вероятност за предаване на заразата сексуален път, а 9,1%  - инжекционна употреба на наркотици. През 2023 г. мъжете с установена ХИВ инфекция са с четири пъти повече спрямо жените. Най-голям брой на новозаразени са съобщени във възрастовата група 30-39 г. – 36%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%, и възрастовата група 40-49 г. – 23%, посочиха още от МЗ.

Към 31 декември 2023 г. общо 2 344 души с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 312 от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. За 2023 г. честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас е 3,9, добавиха от МЗ.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на пациентите, независимо от здравноосигурителния им статус. 

Националната АНТИСПИН кампания се провежда ежегодно в четири етапа. Първият започва на 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Вторият етап е по повод 14-и февруари, а през третата неделя на май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), се провежда третият етап от кампанията. Последният етап е в периода 14-31 август.

На тазгодишния Ден на влюбените се проведе вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания под мотото „Отговорността е секси – използвай презерватив“. В рамките на акцията се извършиха безплатни консултации и изследвания за ХИВ/СПИН, както и информационни срещи със здравни експерти и доброволци от БЧК.

Последвайте канала на

Десислава Станева
252 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:02

1
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­­ ­­в­­­и­­ ­о­­­ч­­а­­к­в­­­а­­т ­-­­­ X­­­1­­­8­­­.­­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини