Огнища на коклюш в 45 училища

  • 23 април 2024 11:54

  • 5664
  • 5
Огнища на коклюш в 45 училища
© pixabay

Огнища на коклюш има в 45 училища в страната у нас, сочи справка на здравното министерство. Засегнати са 56 паралелки. Случаи има и в 4 групи в 4 детски градини в Софийска област.

Най-много школа с коклюш има в София, но болестта върлува и в училища във Варна, Бургас, Пловдив, а единични случаи има и в Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново.

Второкласник от СУИЧЕ "Свети Климент Охридски" в Благоевград също е с коклюш и е под карантина за 14 дни. Инфекциозното заболяване на дихателните пътища е установено при изследване на детето. То си е вкъщи, а неговите съученици от класа продължат да посещават учебни занятия, но се следи да не се смесват с други деца по време на междучасията. Те са под наблюдение и са инструктирани да не общуват с ученици от други паралелки. "Сравнително спокойна е обстановката в Благоевградска област по отношение на това заболяване. От началото на годината са регистрирани девет случая. Мерките при нейното установяване не са толкова тежки, както при ковид. Затова контактните със заразения не се изолират вкъщи", коментира тази сутрин шефът на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция - Благоевград д-р Веселка Мончева.

Най-много заболели от магарешка кашлица има в София, като те са 214. От началото на годината до момента в страната са регистрирани общо 314 случая на коклюш.

Болестта засяга най-често децата под една годинка, следвани от малчуганите на възраст между 10-14 г. и тези между 5-9 г. Хоспитализираните пациенти са общо 51, от които най-много са тези под годинка. В болниците у нас в момента има 23 бебета. 14  пък са децата между 1 и 4 годинки, които лежат в болница. Има и пациент над 30-годишна възраст, който също е в болница.

Нова мярка: Бебетата ще се ваксинират по-рано срещу коклюш

Около 10 деца с коклюш се лекуват при нас в момента, заяви за „Телеграф“ доц. Атанас Мангъров, който завежда детското отделение на Инфекциозната болница в София. „Те са в задоволително състояние. Коклюшът е такава болест, при която човек се скъсва да кашля, изскачат му очите от кашлица“, казва още той.

Болестта протича най-тежко при малките деца, които могат да спрат да дишат по време на тези кашлячни пристъп и може да загинат от това спиране на дишането. Може да се получат и кръвоизливи в мозъка от това, че се увеличава вътрешночерепното налягане. Тези, които в момента са в болницата, са просто силно кашлящи“, отбелязва още той. Повечето от болните са неваксинирани, но има и такива, които са имунизирани.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
5664 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 07:10

5
❤️ Г­­­о­р­­­е­щ­­и­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­е­­т­­­а­­ ­­в­­­и­ ­о­­­ч­­­а­к­в­­­а­­­т ­­­-­­ X­­­1­­8­­­.­­­F­U­­N
Фичо

2024.04.23 | 12:35

4
Идиоти. Училища и детски градини са Най- големите инкубатори на постоянни болести.
не схващат проблема, защото

2024.04.23 | 12:12

3
80% от родителите са мърлячи, които са умстмено ограничени, неграмотни и чакат помощи от работещи в чужбина баби и дядовци.

2024.04.23 | 12:02

2
Няма да ми пипате детето с ментеливите си тестове и ваксини ейййй Убийциииии с ковид фалшификата убихте маса народ

2024.04.23 | 12:01

1
Лъжци долнии Ми ваксинирайте украйнците мършави ни ковид ни коклюш имат

Добави коментар

Водещи новини