Двойно повече болни от грип в Монтана

  • 21 февруари 2024 10:02

  • 283
  • 1
Двойно повече болни от грип в Монтана
© Pixabay

Грипът в Монтана все още не е отшумял. Почти двойно увеличение на болните от грип и ОРЗ отчитат от хигиенната инспекция в Монтана. Ръст бележат и случаите на варицела.

За последната седмица нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в Монтана се повишава, спрямо предходната.

Общата заболеваемост е 130 на 10 000 души население при  83 на 10 000 души за седмица по-рано. Регистрирани са 50 случая на грип и ОРЗ, с 18 повече от предходната, съобщават от РЗИ.

Най-засегнати остават децата от 0 до 4 години и хората от 15 до 29-годишна възраст.

Удължиха грипната епидемия в Добричко

Д-р Красимир Манасиев, личен лекар, коментира: "Характерното за грипа е влажната кашлица – суха, непродуктивна, която после става влажна и засяга белия дроб".

Варицелата също бележи ръст от 26 на 43 случая за последните две седмици. "Има и увеличение на варицела, характерна с висока температура и обриви по тялото, която води до дискомфорт при малките деца", посочи лекарят, цитиран от БНР.

Относно варицелата и скарлатината, от РЗИ Монтана уточняват, че ежедневно се извършват епидемиологични проучвания и се дават указания за необходимите мерки в засегнатите детски и учебни заведения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.21 | 10:18

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини