Искат в Плевен да има удължаване на противоепидемичните мерки

  • 31 януари 2024 12:28

  • 857
  • 2
Искат в Плевен да има удължаване на противоепидемичните мерки
© Pixabay

Необходимо е удължаване на противоепидемичните мерки, въведени в област Плевен при обявяване на грипната епидемия на 24 януари. Това съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Илиан Минчев.

Той посочи, че от началото на седмицата се отчита спад в нивото на заболеваемостта, но все още стойностите са над критичните. Към днешна дата заболеваемостта е 281 на 10 000 като за Плевен грипна епидемия се обявява при 261 на 10 000. Трябват още няколко дни, за да спадне заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) на спокойни нива, коментира д-р Минчев.

Той допълни, че по информация от болниците на територията на областта няма натоварване в белодробните отделения, спокойна е ситуацията и в детското отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски". В аптечната мрежа са налице необходимите симптоматични средства за лечение на грип и ОРЗ.

На този етап не се предвижда грипна ваканция за учениците, както и възможност за преминаване в онлайн обучение. 

Предложението за удължаване действието на заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки ще бъде обсъдено на заседание на Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания днес. 

БТА припомня, че в област Плевен бе обявена грипна епидемия от 24 до 31 януари. Преустановени са женски и детски консултации, както и профилактични прегледи. Спрени са плановите имунизации, както и свижданията в лечебните заведения с изключение на тежкоболните пациенти. Засилен е филтърът в детските заведения, където се извършва по-честа дезинфекция и проветряване на помещенията. Задължителни са маските за персонала и пациентите във всички лечебни заведения на територията на областта.

Лавинообразно расте броят на заболелите от грип в страната

Последвайте канала на

Десислава Станева
857 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Данчо

2024.01.31 | 12:40

2
Съвет от мен: откажете се от пушенето на цигари. Белите дробове и портмонето ви ще са благодарни. Лично аз успях успешно да ги откажа с един специален продукт от натурални съставки: cutt.ly/otkaz

2024.01.31 | 12:31

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини