Ранно лечение срещу вируса ХИВ може да е ключ към трайна ремисия

  • 16 януари 2024 21:25

  • 1925
  • 1
Ранно лечение срещу вируса ХИВ може да е ключ към трайна ремисия
© Gettyimages

Започването на антиретровирусно лечение само четири седмици след заразяването с ХИВ може да помогне за дългосрочното контролиране на вируса след спиране на лечението, сочат резултатите от изследване, публикувани от Института "Пастьор", съобщава БТА.

Тези резултати, публикувани миналата седмица в британското научно списание Nature Communication, "засилват значението на ранното откриване и възможно най-бързото лечение на хората", които са се заразили с ХИВ, подчертават от Института "Пастьор".

Предишни изследвания показаха възможността за трайна ремисия при хора, живеещи с ХИВ, които са получили лечение, започнало рано и продължило няколко години. Когато са спрели антиретровирусното си лечение, в някои случаи те са успели да "контролират" вируса повече от 20 години. По онова време изследователите са изказали хипотезата, че рано започналото лечение може да насърчи контрола на вируса, но това все още не е било доказано.

Ваксината срещу ХИВ в Африка показа разочароващи резултати

В новото изследване учените са работили с маймуни, като едната група е получавала двугодишно лечение, започнало малко след заразяването (в острата фаза), другата - двугодишно лечение, започващо няколко месеца след заразяването (в хроничната фаза), и трета не е получавала никакво лечение.

Резултатите показват, че ранното лечение, започнало до четири седмици след заразяването, "силно благоприятства контрола на вируса след прекъсване на лечението". 

Ранното лечение, продължило две години, благоприятства развитието на имунни клетки. Те придобиват ефикасна памет срещу вируса, за да го отстраняват естествено при появяването му след спирането на лечението, обяснява Азие Саез-Сирион от Института "Пастьор".

При започване на лечението шест месеца след заразяването този ефект се губи. 

Повечето болни от СПИН започват лечението години след като са се заразили. 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1925 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.16 | 23:01

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини