Бум на шарка в Пловдив

  • 08 декември 2023 13:20

  • 1289
  • 0
Бум на шарка в Пловдив
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Бум на варицела и скарлатина в страната. В някои области случаите на болни деца са двойно повече от предишния месец. Лекарите отчитат, че все по-често се заразяват и родители. Какви са причините и нормално ли е това за сезона провери екипът ни в Пловдив.

В практиката на д-р Стефка Котева рязко е скочил броят на болните от варицела и скарлатина. Според нея това е обичайно за по-студените месеци, защото след топлата есен, сега децата са по-дълго време в детските градини и класните стаи.

Сериозен ръст на заболели от варицела и скарлатина регистрираха в Пловдив

"В момента има доста голямо повишаване на броя на болните главно от деца – скарлатина и варицела. Като се наблюдава и зарязаване на родителите тази година при скарлатината и доста повторения", каза д-р Стефка Котева – общопрактикуващ лекар. Веднъж боледували от варицела хората изграждат траен имунитет. "Аз миналата година имах шарка и бързо ми мина", сподели Надежда.

Още при първите симптоми на Надежда, родителите й си сложили ваксина срещу варицела. Срещу скарлатината обаче такава превенция няма, обясниха от РЗИ Пловдив, откъдето отчитат, че през ноември случаите на скарлатина са пет пъти повече в сравнение със същия период миналата година.

"При скарлатина най-често започват с повишена температура, болки в гърлото, зачервено гърло, по-рядко могат да забележат обрива родителите, докато при варицела обикновено първо забелязват обрива и после се отчита повишаване на температурата", обясни д-р Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

Въпреки увеличаването на болните, здравните власти увериха, че повод за паника сред родителите няма. Към този момент в Пловдив и областта все още не са регистрирани случаи на грип.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини