Д-р Бранимир Кирилов: Хората, които не се притесняват да се усмихнат и да се смеят, са по-здрави

  • 22 ноември 2023 12:08

  • 241
  • 0
Д-р Бранимир Кирилов: Хората, които не се притесняват да се усмихнат и да се смеят, са по-здрави
©

Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България - Medical Dent. Клиниката е една от първите въвели практиката специалисти от различни области на денталната медицина да са обединени под един покрив и повече от 18 години прилага най-модерните и иновативни методи за лечение във всяка сфера на стоматологията. Разполага с техника на световно ниво, а от тази година може да се похвали с нов още по-модерен и уютен интериор, за да се чувстват пациентите комфортно и максимално релаксирани по време на престоя си. 

Д-р Кирилов, естетичната стоматология стана изключително популярна през последните години. Какво я прави толкова привлекателна и как тя променя живота на хората? 

- Смятам, че средствата на естетичната стоматология трябва да се използват разумно и не на всяка цена. Когато при нас дойде младо момиче с леко криви зъби, желаещо красиво подредени зъби, ние винаги го съветваме да премине през ортодонтско лечение, за да постигне желаната усмивка. В последните години има залитане в посока ненужни корекции. Не отричам стремежа към красотата, той винаги е съпътствал живота на човек, но съм за това корекциите да се правят разумно, съобразено с конкретните нужди на пациента и неговите индивидуални особености. 

Холивудската усмивка е станала символ на красота и успех в света на звездите. Как се различава от естествената усмивка и как може да бъде постигната чрез естетичната стоматология? 

- Холивудската усмивка в различните части на планетата има вариации. В Америка тя е равна на бели, равни зъби. В Европа е по-близо до естествените, добре подредени и не толкова бели, зъби. В Япония, за привлекателна считат усмивка, при която зъбите имат леки отклонения от симетрията. Красивата усмивка може да бъде постигната както с ортодонтско лечение с брекети или алайнери, така и с бондинг, фасети или избелване. Всичко зависи от индивидуалните особености и нужди на човек. Винаги в процеса на планиране на лечението, на първо място се опитваме да разберем какво точно е заданието на пациента. Важно е да вникнем в това от къде идва желанието му за тази промяна и какво си представя за краен резултат. Тази комуникация с човека и правилното разчитане на желанията му е ключова за добрия краен резултат. Понякога отказваме исканите от пациентите манипулации, които считаме за излишни. Имаме случаи, в които добавяме допълнителни манипулации, за да постигнем желания резултат. Но никога не правим компромиси с добрата практика и с това кое е най-подходящото решение за красивата и здрава усмивка. 

В света на социалните медии каква роля играе усмивката? 

- Усмивката играе основна роля в човешкото взаимодействие. Тя е ключова в комуникацията. Нейната липса често вреди на социалния живот, общуването и това как хората ни приемат. В този смисъл е важно да се усмихваме на събеседниците ни и на света около нас. 

Какво бихте казали на хората, които се колебаят дали да потърсят помощта на естетичен стоматолог? 

- Първият и основен въпрос е искат ли да направят въпросната корекция на усмивката. Ако желаят това, място за колебания няма. Следващата важна стъпка е да изберат правилното място и специалист, при когото да го направят. Съвременната стоматология е минимално инвазивна, не вреди на зъбите и разполага с богат набор от средства, с който да постигнем усмивката, която желаем.

Каква е разликата между бялата и розовата естетика в стоматологията и как те влияят върху облика на усмивката? 

- Бялата естетика е зъбът, а розовата е венецът. Хармоничната усмивка е добро взаимодействие между формата, размера, цвета, позицията на зъба и контура, и цвета на венеца. Зъбите трябва да хармонизират с характера на човека и да са съобразени с индивидуалните особености на лицето му. При усмивка, трябва да се вижда една правилна част от зъба и точно определена част от венеца. Красивата усмивка дава самочувствие и бива оценена от всекиго. 

Защо фасетите станаха толкова популярни и какви преимущества предлагат те на пациентите? 

- Фасетите са един от силните инструменти на естетичната стоматология. Популярни са поради няколко причини. Първо, порцеланът от който се правят фасетите най-добре имитира естествения зъб, защото той има освен цвят и прозрачност. Фасетата възстановява зъба с минимално инвазивен подход, което е атравматично за зъбите, запазвайки зъбната тъкан. Освен това, развитието на технологиите доведе до възможност фасетите да бъдат изключително здрави, при много голяма тънкост на материала. Здравината им е съпоставима с тази на естествените зъби. Всички тези качества правят фасетите едно много добро решение за корекция на усмивката. 

Как сте адаптирали новите технологии и методи в естетичната стоматология? 

- Адаптирането на новите технологии и методи в естетичната стоматология става в няколко посоки. Едната е това да ги имаме, тоест да се инвестира в тях. Второто е екипът от специалисти да бъде обучен да работи с тях. Важно е да има тясно взаимодействие между двете. Всичко това трябва да бъде подчинено на индивида, разбирайки неговата индивидуалност и психология. Използвайки технологиите правилно, можем да дадем желания резултат и той да е стабилен във времето. 

Какви са най-големите страхове на пациентите, когато става въпрос за промяна на усмивката? 

- Страховете на пациентите зависят от това какво са преживели в миналото. Някои се страхуват да инвестират в желаната усмивка, считайки че няма да получат желания резултат или пък могат да го имат на по-ниска цена. Други са имали неуспех от предишно лечение, не са харесали зъбите си и се притесняват какво ще се получи при втория им опит. Хората все още се страхуват и от това дали корекцията на усмивката не уврежда зъбите им. Все още съществува и митът, че фасетите не са дълготрайно решение. Не трябва да забравяме, че нашето тяло е динамично. Възможно е след 50 години, макар и изключително надеждни, фасетите да се деформират от движението на зъбите, но ако са поставени правилно, тяхната здравина е много голяма. Точно заради тези страхове е добре да заложим на клиника, която може да предложи комплексно лечение, модерно оборудване и опитни специалисти във всяка сфера на стоматологията, под един покрив.

Обяснете процедурата "Бондинг" и за какви случаи тя е най-подходяща? 

- Процедурата "Бондинг" е подходяща при леки козметични корекции на зъбите и за възстановяването на леки дефекти, като отчупена част от зъба. 

Каква е ролята на здравословния начин на живот в естетичната стоматология? 

- Важно е да дадем дефиниция на „здравословен живот“. Често това, което смятаме за здравословно, може да вреди по един или друг начин на здравето ни. Ще дам следния пример. Много хора смятат, че консумацията на сокове от прясно изцедени плодове е полезна, но не знаят, че те вредят изключително силно на зъбите им. Добрата хигиена и профилактика са част от здравословния начин на живот. Грижейки се за това редовно да премахваме микробния биофилм от зъбите си, можем да предотвратим редица проблеми, свързани със зъбите и венците си в бъдеще. Осъзнавайки нуждата от цялостна дентална грижа, създадох специализиран център с фокус към професионалната хигиена на дъвкателния апарат – Dental Care Center. Смятам, че това е място, на което всеки може да се погрижи бързо и лесно за здравето на усмивката си, като по този начин предотврати поява на усложнения и скъпоструващи дентални лечения. Апелът ми е да се грижим за здравето на зъбите си, да бъдем умерени в храненето и ежедневната си активност, както и да се стремим да сме полезни на обществото. 

Защо е важно пациентите да се обърнат към професионални клиники като Medical Dent, а не към бързи и евтини решения? 

- Обикновено бързите и евтини решения крият след себе си рискове и ако някой е предприел този риск и няма усложнения, то той по-скоро е късметлия. Избирайки една лечебна методика, ние го правим на база световния опит в лечението на конкретния казус. Само тогава има предвидимост на лечението. Важно е да знаем какво да очакваме на петата или десетата година от лечението. Практикуването на предвидима методика изисква време, защото лечението е свързано с биологични процеси. Бързото лечение на зъби противоречи на добрата практика, защото някои биологични процеси не могат да бъдат прескочени. 

Защо здравите зъби и красивата усмивка са ключови за цялостното ни здраве? 

- Болните зъби вредят на здравето ни, посредством бактерии, които могат да увредят сърцето, бъбреците, различни жлези с вътрешна секреция и водят до автоимунни процеси. Лошите зъби влошават и храненето, а от там и храносмилателната система. Така увреждаме и имунната си система и цялостното си здравословно състояние. Освен това, когато хората не се притесняват да се смеят, това чисто психологически, създава по-здрави индивиди. 
www.medicaldent.bg 
www.dentalcare.bg

През целия месец ноември консултациите за естетична стоматология ще бъдат безплатни! Може да запишете своя час за безплатна консултация в Medical Dent на тел.: 02/4738798

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
241 0

Водещи новини