Ще бъдат ли осигурени безплатни лекарства за нарколепсия и за пациентите над 18 години?

  • 26 септември 2023 09:44

  • 864
  • 1
Ще бъдат ли осигурени безплатни лекарства за нарколепсия и за пациентите над 18 години?
© Novini.bg/ Canva

Деца, които страдат от рядко заболяване с много скъпо лечение, имат нужда от помощ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32870

Преди година ви разказахме за малката Боряна, която страда от нарколепсия – болест, при която човек заспива по всяко време.

Година по–късно на Световния ден на нарколепсията майка ѝ разказва за постигнатото.

"Нашата дъщеря е вече две години на лечение, на лекарство, което приема всяка вечер и се чувства добре. Успява в учебния процес, тази година започна в ново училище, на ново място", каза основателката на БАПН Адриана Димитрова.

Лекарството се плаща от здравната каса, благодарение и на усилията на Асоциацията на пациентите с нарколепсия в България.

Ще се реши ли липсата на медикаменти у нас

"Към момента има лечение за пациентите до 18-годишна възраст. Трябва да отбележим, че лекарството е с много специален статут, участват няколко държавни институции, за да бъде внесено и да бъде покрито от Здравната каса", обясни Димитрова.

Дъщерята на първия български президент Желю Желев, Станка е един от хората, които настояват за цялостно решаване на проблема. Нейното дете скоро навърша пълнолетие и няма да може да се възползва от безплатното лечение.

"Това е битката, която за мен ще бъде тази година от огромно значение, дали моето дете ще има нормален живот, или просто ще трябва да остане и да спи, да си проспи останалата част от живота", каза Станка Желева.

Затова асоциацията си поставя нова цел - да се осигури лекарство и за пациентите над 18 години.

"За лица под 18 години има процедура националната каса, която финансира тяхното лечение, но след като те навършат 18 не могат да се възползват от тази процедура. Причината е цената на лекарството, което е от порядъка на 15 хиляди лева за един курс на лечение от три месеца", каза д-р Петър Чипев от Българското дружество по сомнология.

Според него към момента няма друго възможно лечение у нас.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
864 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.26 | 12:09

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини