В Плевен започват безплатни консултации за туберкулоза

  • 25 септември 2023 09:24

  • 647
  • 1
В Плевен започват безплатни консултации за туберкулоза
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

В Плевен от днес започват безплатни консултации и прегледи за туберкулоза. Те са част от кампанията "Седмица на отворените врати" и ще се провеждат в Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания към  Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски", съобщи д-р Илиян Минчев, директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) в Плевен. 

Той посочи, че кампанията се организира като част от изпълнението на целите на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г. В рамките на Седмицата на отворените врати ще се извършват скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, а при съмнителните за туберкулоза лица ще се правят допълнителни прегледи и изследвания.

Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите на това заболяване, посочи д-р Минчев.

Припомняме, че през месец март отново бяха организирани безплатни консултации за туберкулоза в Плевен. Тогава в интервю за БТА по повод Световния ден за борба с туберкулозата д-р Ирена Коцева от РЗИ – Плевен посочи, че някои от най-характерните симптоми на заболяването са кашлица, която продължава повече от три седмици, храчки, особено когато в тях се появи кръв, повишена температура, нощно изпотяване, болки в гърдите, засилващи се при дишане и кашлица, отпадналост и безсилие, безапетитие, загуба на тегло. През 2020 г. установените случаи на туберкулоза в Плевенско са 32, а през 2021 г. – 26. 

Безплатните консултации ще продължат до 29 септември, включително, от 09:00 до 12:00 часа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
647 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.25 | 13:00

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини