Апликация за телефон ще разпознава инсулт

  • 21 септември 2023 11:16

  • 864
  • 0
Апликация за телефон ще разпознава инсулт
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Апликация за телефон ще разпознава инсулт.

Фондация МОСТ (медии, общество, семейство, традиции) организира среща с медиите, представи новината за разработката на апликация, която ще може да разпознава състоянието.

Инсултът е сериозно заболяване, което засяга хиляди българи всяка година. Над 45 000 души годишно се диагностицират с инсулт, а животът на над 5 500 от тях завършва в болница. Статистиката не оставя съмнение - инсултът е нарастващ проблем в страната.

Доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт, разкри пред БНР подробности за този важен проект и потвърди статистика за случаите на инсулта у нас и подчерта важността на изработването на регистър за този вид заболяване. Той сподели, че липсата на такъв регистър затруднява обучението на лекарите.

По неговите думи новата апликация за мобилни телефони представлява възможност за обучение на изкуствен интелект за симптоматиката на инсулта. Доц. Калпачки обясни още, че апликацията използва различни възможности на съвременните телефони, включително лицево и гласово разпознаване. Тя има за цел да разпознае симптоми на инсулт и да предупреди пациента или неговите близки, дори преди той сам да осъзнае проблема. 

Експериментална инжекция веднъж на шест месеца вещае пробив в лечението на високо кръвно налягане

Времето при инсулта е критично, и тази апликация може да спаси животи, като осигури бърза реакция.

Важно е да се подчертае, че разработката на приложението изисква значително количество данни и обучение на изкуствения интелект. За тази цел невролозите и специалистите в областта на инсулта трябва да предоставят достатъчно информация и случаи, които да бъдат използвани за обучението на системата.

Доц. Калпачки информира също, че все още не е ясно кога точно апликацията ще бъде завършена и достъпна за широката общественост.

Последвайте канала на

Нора Виткова
864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини