В Кипър ще имунизират едновременно срещу ковид и грип

  • 29 август 2023 07:48

  • 1227
  • 0
В Кипър ще имунизират едновременно срещу ковид и грип
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

За първи път в Кипър тази есен ще се проведе едновремeнна ваксинация срещу коронавирус и грип, съобщиха от здравното министерство. Целта е да се засили ваксинационният обхват, особено на уязвимите групи. На среща днес Научният консултативен комитет ще обсъди ковид ситуацията и следващите мерки пред започващия нов рисков сезон, информира БНР.

Кипър очаква да получи над 158 000 броя от новата актуализирана ваксина срещу коронавируса и 170 000 противогрипни ваксини. Първите пратки от тях ще пристигнат през септември.Количеството на препаратите срещу сезонния грип е повече от предишните години, тъй като в поръчката сега са включени деца и тийнейджъри.

С одобрения от здравното министерство ваксинационен план се прави промяна в кампанията тази година, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация. Желаещите ще могат да си поставят двете ваксини - срещу ковид и срещу грип, заедно, с едно посещение в специализираните центрове.Едновременната имунизация се препоръчва за хората над 60 години, с отслабен имунитет и хронично болните, казаха от здравното министерство.

Нарастването на случаите на Covid-19 през юли и август е в центъра на срещата днес на здравния министър д-р Попи Канари с Научния консултативен комитет за коронавируса. Според предварителните експертни оценки обаче не е необходимо да се налагат по-строги предпазни мерки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини