Близо 1700 са новородените в СБАЛАГ „Майчин дом“ от началото на годината

  • 17 юли 2023 09:27

  • 300
  • 0
Близо 1700 са новородените в СБАЛАГ „Майчин дом“ от началото на годината
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Близо 1700 са новородените в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология (СБАЛАГ) „Майчин дом“ от началото на годината, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. 

В „Майчин дом“ през тази година се раждат средно по 10 бебета дневно. За първите шест месеца родените момченца са със 100 повече от момиченцата. До момента са се родили близо 60 двойки близнаци и едни тризнаци. Полагани са интензивни грижи за почти 300 недоносени бебета, най-малкото новородено е било малко над 600 грама, предаде БТА.

Запазва се тенденцията за ръст на ражданията за първото полугодие в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от болницата. Увеличени са и ендоскопските операции в сравнение с миналата година. Досега са извършени над 3700 операции в АГ болницата, която поема най-тежките гинекологични случаи от цялата страна. Над 10 изключително сложни, животоспасяващи операции са извършени от медицинските специалисти в „Майчин дом" за първите шест месеца на 2023 г.

Скок в раждаемостта

В последните няколко години СБАЛАГ „Майчин дом“ е лидер в три направления - по брой раждания, извършени гинекологични операции и оперативно лечение на онкогинекологични случаи. 

През юни от „Майчин дом“ обявиха, че в Клиниката по неонатология към болницата предстои обособяването на допълнителен сектор, предназначен за кенгуру-грижа. Там родителите на недоносените деца, под лекарски и акушерски контрол, ще бъдат обучавани в специфичните грижи, изискващи отглеждането на дете, родено с ниско тегло. Семействата ще имат възможност да бъдат с бебетата 24 часа в болницата. През интензивното отделение на неонатологичната клиника на „Майчин дом“ средногодишно минават над 650 преждевременно родени деца.

Последвайте канала на

Калина Христова
300 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини