92% е средният обхват на ваксинираните по Националния имунизационен календар в България

  • 10 юни 2023 13:46

  • 789
  • 4
92% е средният обхват на ваксинираните по Националния имунизационен календар в България
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Средният обхват на ваксинираните по Националния имунизационен календар в България е 92 процента. Това каза пред журналисти в Пловдив доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил, главен държавен здравен инспектор на Министерството на здравеопазването, който участва в конференция, посветена на ваксинопрофилактиката.

По думите му целта е да се достигнат 95 процента, които биха гарантирали, че няма да се случат епидемични взривове и епидемии, и обществото е предпазено. Кунчев допълни, че по време на COVID-19 във всички страни, заради мерките, отлагането на имунизациите е имало спад в обхвата, който тази година започва постепенно да се преодолява.

Колкото по-висока е възрастта на пациентите толкова повече пада процентът, посочи Кунчев. Той уточни, че реално 2-3 процента не могат да бъдат намерени на адреса им и това ще се засилва, защото хората пътуват, преселват се, за да работят в чужбина. Кунчев подчерта, че е важно общопрактикуващите лекари да убеждават пациентите си относно ползата от ваксината за рак на маточната шийка.

Той даде за пример страни като Шотландия, Австралия, Нова Зеландия и Канада, където програмите за ваксиниране за човешкия папилома вирус работят от 10-15 години. Те на практика решиха проблема с това заболяване, а в България годишно от него умират 400 жени, допълни Кунчев.

Научният екип на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари още през 2003-2005 година е изготвил ръководство за ваксинопрофилактика, което предстои да се осъвремени. Това е най-смислената дейност в здравеопазването, водеща до запазване на здравето на хората, каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му COVID-19 е отключил в неблагоприятна светлина темата с ваксините. Случи се в лош политически момент, когато се появиха нови партии, които решиха да спечелят позитиви, рекламирайки антиваксърството, коментира Сотиров. Той посочи, че хората, нежелаещи да се имунизират, често са уплашени от псевдонаучни статии, които в повечето случаи са измислици и в края на всяка такава статия се рекламира някаква хранителна добавка, която повишавала имунитета. Дори лекарство, повишаващо имунитета, няма, единственото повишаващо го е ваксината, допълни докторът, цитиран от БТА.

Ковид епидемията нанесе тежки последици сред обществото за ваксинопрофилактиката и след нея започваме отначало да го убеждаваме за ролята на ваксините, каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Третата конференцията, посветена на ваксинопрофилактиката се проведе в Медицинския университет в Пловдив. Тя е организирана от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОЛБ) и Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. На срещата присъстваха доц. Любомир Киров, председател на НСОЛБ, д-р Сийка Димчева, директор на Регионалната здравна инспекция в Пловдив, специалисти от Министерството на здравеопазването, Медицински университет – Пловдив, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, представители на фирми-производители на ваксини.

Регулаторните органи на ЕС подкрепят препоръката на СЗО за актуализиране на ваксината срещу COVID-19

Сред обсъжданите теми бяха „Ваксини за рискови групи – лица с различни хронични заболявания, бременни, лица, живеещи с ХИВ, спленектомирани и други“, „Новости в имунизационната политика“, Грип и Националната програма за неговата превенция – до къде стигнахме и какво ни предстои?“, „Ваксини и право“ и други.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
789 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.06.10 | 20:46

4
Още една фалшива глупост.данеби да сте ваксали и мангустите? Как ги преброихте !
ШИБАМ ЛАТЕНТНИ ПЕДАЛИ!

2023.06.10 | 15:27

3
МЕКИТЕ КИТКИ, ПО СОЦА ВИ ВАКСИНИРАХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И НЕ ВИ ЛОВЕШЕ НИ РАК, НИ ИНВИТРОТА, НИ БЕЗДЕТНИ, НАЛИ?
Ггг

2023.06.10 | 15:01

2
Бездетни , инвитрота , ракове , аман от фараиндустрия и пропаганди
Jjj

2023.06.10 | 15:00

1
И все по болнав народ , изчезващ !!!

Добави коментар

Водещи новини