Министър Меджидиев за смъртта на родилката в Русе: Причините може да са много

  • 28 май 2023 20:20

  • 2400
  • 1
Министър Меджидиев за смъртта на родилката в Русе: Причините може да са много
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Причините за смъртта на родилката в Русе може да са много. Предварително не мога да се изкажа. Моментално се реагирали. Информирах се за съобщенията. Не се наемам да коментирам лични съобщения.

Това заяви в предаването „Защо, господин министър“ по БТВ служебният министър на здравеопазването д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в. Припомняме, 29-годишна родилка почина след секцио в Русе на 23 май. Операцията е протекла нормално, но на сутринта състоянието на майката рязко се е влошило. На следващия ден родилката умира. „Медицински надзор проверява как се спазват медицинските стандарти и как е извършена медицинската дейност. Това е оторизираният орган. Това е ужасна трагедия. Знам какво е на колегите, знам какво е и на близките. Надявам се до края на седмицата да имаме резултат“, обясни министърът. „По стандарти всеки човек, който е опериран остава 24 часа за наблюдение. Наблюдава го денонощно медицински екип. Спазено ли е това – чакаме резултатите от проверката“, добави той. 

Сестрата на починалата родилка в Русе показа нов чат

Детската болница

„Теренът, който избрахме и подписахме ПУБ, е най-подходящ. Теренът разполага с 12 декара естествен парк. Теренът е на 20 минути от Сердика. Мястото е комуникативно и с добър достъп - има отделен вход за пациенти, отделен за линейки. Ще бъде изграден хотел, ще има рехабилитационен център“, категоричен е той. „Искаме да направим една модерна болница, а не една поредна болница в София“, добави Меджидиев. Болницата е обект от национално значение с приоритетно финансиране. До две години и половина болницата трябва да бъде изградена, каза още служебният министър на здравеопазването. 

Националната детска болница вече има градоустройствен статут

Правата на пациентите и бюджетът за здраве

Много хора, които имат нужда от лекарства за диабет или астма, нямаха достъп до медикаментите. „Няма детски антибиотици в Европа. В България успяхме да осигурим количества. Ще имаме доставка от 27 хил. опаковки Пулмикорт. Предстои и доставка на Оземпик“, уточни Меджидиев. „Подсигурени сме дори и да се подпише удължаване на държавния бюджет. Ние сме подсигурили финансов ресурс, за да се увеличат детските пътеки. Държавата е подсигурила пациентите със средства за лечение. Ако в Народното събрание се гласува бюджета на НЗОК, ще има повече средства за децата“.

„Финансирането на клиничните пътеки се осигурява чрез НЗОК и контролът е оттам, а не от Министерството на здравеопазването. В кардиологичните клиники постъпват хора с тежки състояние. Когато един лекар оперира такъв човек, лекарят остава за наблюдение. Може да се наложи в следващите дни пак да го оперира. По НРД лекарят няма как да направи операция по същата пътека. Аз като лекар съм оперирал детенце четири пъти за четири дни. Лекарят цели пациентът да е здрав. Има проверка на НЗОК, установила нарушение. След това болницата обжалва, като съдът казва, че няма нарушение. Аз мога да съм много усмихнат и симпатичен, но не искам да казвам колко проверки на болници са направени дори и за дребни случаи“, посочи министър Меджидиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2400 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.29 | 05:51

1
Платените от САЩ тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 34 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат 4 военни окупациони военни бази. Родината ни и е платила с много злато на Дънди Прешънс. После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници на летците им убийци ,а Англия е била в съюз със същия Хитлер . Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че САЩ не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!

Добави коментар

Водещи новини