Изследване откри връзка между дългосрочното излагане на замърсен въздух и тежко боледуване от Ковид

  • 28 май 2023 12:22

  • 595
  • 1
Изследване откри връзка между дългосрочното излагане на замърсен въздух и тежко боледуване от Ковид
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Дългото излагане на замърсен въздух е свързано с повишен риск от развитие на тежка инфекция от КОВИД-19 и дори смърт, установи проучване на изследователи под ръководството на Института по глобално здраве в Барселона, Испания, цитирано от "МедикълЕкспрес".

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1197

Изследването, публикувано в "Нейчър комюникейшънс", е въз основа на здравни данни от четири милиона души в Каталуния през 2020 г., когато в автономната област има най-много случаи на инфекцията от новия коронавирус,предава БТА.

Учените са определили средните годишни нива на фини прахови частици (PM2.5, азотен двуокис (NO2), черен въглерод (BC) и озон в районите по местоживеене на всеки от участниците в изследването.  Събрани са данни и за тежките случаи на КОВИД-19 през 2020 г., с брой хоспитализации и настаняване в реанимация, продължителност на болничния престой и свързани с инфекцията смъртни случаи. Анализът на данните сочи, че излагането на повишени нива на фини прахови частици е свързано с 19 на сто ръст в хоспитализациите, повишеното излагане на азотен двуокис е свързано с 42 на сто ръст в настаняване в реанимация, а увеличените нива на черен въглерод във въздуха се свързват с 6 на сто ръст на смъртните случаи.

Резултатите сочат колко е важно да се намалят нивата на замърсяване на въздуха, за да се подобри общото здраве на населението и в частност за намаляване на случаите на тежки и остри дихателни инфекции, каза Отавио Ранцани от Института по глобално здраве в Барселона и водещ автор на изследването.

Десислава Станева
595 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.28 | 12:28

1
Изследване откри връзка между ковид и всички болести, алергии, мързел и импотентност, защото всички болести бяха представяни за ковид. Да напомня, че и инфлацията била от ковид.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини