Проф. Кантарджиев: Родител, който откаже безплатна имунизация, трябва да поеме писмена отговорност

  • 09 май 2023 10:59

  • 853
  • 3
Проф. Кантарджиев:  Родител, който откаже безплатна имунизация, трябва да поеме писмена отговорност
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Опасно е, че хората не искат да ваксинират децата си. Говорим за задължителния имунизационен календар. Трябва да се включат още няколко ваксини, но да са по желание и да са заплащани от обществени фондове. Родител, който откаже безплатна имунизация, трябва да поеме писмена отговорност. Има ваксини, без които европейците не можем. Това каза проф. Тодор Кантарджиев за "Твоят ден".

"Как няма да ваксинираш момче за заушка, да остане безплодно? Или момиче за рубеола? Като забременее, да роди увредено дете? Дифтерията и детският паралич също могат да бъдат предотвратени. Колкото по-тежка е една инфекция, толкова по-ефективна е ваксината. Микробът, който я причинява, е генетически еднороден, когато е смъртоносен. Хубавата ваксина предпазва от заразяване - говорим за тетанус, дифтерия, детски паралич, детските шарки", заяви той.

Ето кои ваксини са задължителни в България

Според него фелдшерите са били много полезни за здравната система и трябва да се върнат. "След това настъпиха диспропорции в образованието на медицинските сестри. Те учат като хорариум почти толкова колкото и лекарите, а впоследствие са с ниско заплащане. Подобно е състоянието и при лекарите", смята проф. Кантарджиев. 

По думите му последните седмици област Смолян е с три пъти по-висока заболеваемост от COVID в сравнение с околните региони.

"Подвариантът "Артурус" последва "Кракен". Той прави  конюктивит 4-5 дни. Смолян е на второ място след Кюстендил по заболеваемост в страната.   Преди умираха много хора от коронавирус, а сега само много възрастни и болни с придружаващи заболявания. Променяйки се, COVID стана генетично разнороден, така ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко прекарване", подчерта той.

И обясни, че с много тънка пинцета се вади кърлеж, като трябва да се хване хоботчето, а не коремчето. "Ако кърлежът е от междублокови пространства, за децата 10 милиграма на килограм еднократно макролиден антибиотик, а за възрастните 200 милиграма доксициклин. Те намаляват вероятността от марсилска треска 10 пъти", разкри медикът.

Росица Валентинова
853 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.05.09 | 11:11

2
УБИЕЦ!Ваксините не са това, което бяха

2023.05.10 | 15:17

3
Трай бе, антиваксър. Аз ако съм ще направя електронен регистър за ваксинация, и който не е в него, децата му никва градина и никво училище. Не може света да страда заради една шепа простаци като теб.

2023.05.09 | 11:04

1
БОКЛУК!

Добави коментар

Водещи новини