СЗО решава дали светът е готов да сложи край на извънредната ситуация с COVID-19

  • 04 май 2023 13:22

  • 1173
  • 1
СЗО решава дали светът е готов да сложи край на извънредната ситуация с COVID-19
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Комисия от здравни експерти от цял свят ще се срещне днес, за да реши дали COVID-19 все още трябва да бъде част от категорията на извънредни здравни ситуации, съгласно правилата на Световната здравна организация (СЗО) - статут, заради който пандемията все така остава във фокуса на международното внимание, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

СЗО за първи път издаде във връзка с COVID-19 най-високата степен на тревога на 30 януари 2020 г. и оттогава на всеки три месеца се провеждат заседания на експертна група. Въпреки това редица държави, в това число и САЩ, неотдавна започнаха да отменят вътрешното си извънредно положение.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че се надява международното извънредно положение във връзка с COVID-19 да приключи тази година. Все още обаче няма консенсус относно начина, по който комисията може да се произнесе за това, заявиха пред агенцията съветници на СЗО и външни експерти.

"Възможно е извънредната ситуация да приключи, но е от решаващо значение да се съобщи, че COVID-19 продължава да бъде сложно предизвикателство за общественото здраве", заяви професор Марион Купманс, нидерландска вирусоложка, която участва в комисията на СЗО. Тя отказа да даде повече подробности преди обсъжданията, които са поверителни.

Един от източниците, близък до преговорите, заяви, че изваждането на COVID-19 от категорията "извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международно значение" може да повлияе на глобалното финансиране (за борба със заболяването бел. ред.) или на усилията за сътрудничество.

Друг източник заяви, че поради непредсказуемостта на вируса на този етап е трудно да се направи оценка.

"Не сме излезли от пандемията, но сме достигнали друг етап", каза професор Салим Абдул Карим, водещ експерт по COVID-19, който преди това е съветвал правителството на Република Южна Африка за действията в борбата срещу заразата. Карим, който не е част от експертната група на СЗО, заяви, че ако извънредният статут бъде отменен, правителствата все пак ще трябва да продължат да поддържат програмите си за тестване, ваксиниране и лечение.

Фокс нюз: САЩ са финансирали създаване на мутации на COVID-19 в Ухан

От своя страна други експерти твърдят, че трябва да се премине към живот с COVID-19 като постоянна заплаха за здравето, подобно на ХИВ и туберколозата. "Всички извънредни ситуации трябва да приключат", заяви Лорънс Гостин, професор по право в Джорджтаунския университет в САЩ, който следи отблизо дейността на СЗО, пише БТА. 

"Очаквам СЗО да сложи край на извънредната ситуация в областта на общественото здраве, която е от международно значение. Ако СЗО не я прекрати този път, то със сигурност (ще го направи бел. ред.) при следващото заседание на комисията за извънредни ситуации", добави той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Виолета Симеонова
1173 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.05.04 | 13:31

1
По този повод, ще си ударя един вибратор във гъза!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини