Заради бума на варицела - ваксината е напът да стане задължителна и у нас

  • 09 април 2023 05:44

  • 804
  • 5
Заради бума на варицела - ваксината е напът да стане задължителна и у нас
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Заради бума на варицела - ваксината да стане част от задължителния календар за имунизации у нас. Стъпки към промяната вече е инициирал главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Сега тази имунизация е само препоръчителна, а родителите сами купуват препарата, съобщи Нова тв.

По данни на здравните власти от началото на годината случаите на варицела у нас са над 14 000. Статистиката показва, че до навършване на 14 години около 85 на сто от децата ще прекарат заболяването. И ако то не е толкова опасно за малките, напомня доц. Кунчев, то при заразяване на възрастен последиците може да са тежки.

В 13 от страните в Европейския съюз ваксината срещу варицела е безплатна и е част от националния имунизационен календар. Така разпространението на вируса се е намалило с близо 90%. Идеята е скоро това да се случи и у нас.

От началото на годината в 48 ДГ „Братя Грим” са имали около 15 случая на варицела. При всеки от тях са карантинирали цялата група на болното дете за срок от 21 дни.

„4-5 години - това е възрастта в нашата детска градина, но има случаи и при 6-7 години”, коментира медицинската сестра Мария Георгиева.

Все повече родители се насочват към ваксина, казва медицинската сестра, тъй като при имунизация детето може да продължи да посещава градината.
„Родители споделят, че са поставяли ваксина, като са се консултирали с личния лекар. Те си я купуват от аптеките, много трудно. Ако няма, я търсят извън България”, посочи Георгиева.

Ако ваксината влезе в задължителния имунизационен календар, държавата ще има ангажимент да набавя необходимите количества и така препаратът да е безплатен и леснодостъпен за родителите. Процедурата вече е задействана, заяви главният държавен здравен инспектор.

Личен лекар посочи най-голямата грешка на родителите, когато децата им хванат варицела

„Тази ваксина е в календара на повечето развити страни вече повече от 15 години и показва един страхотен ефект. Там заболеваемостта е изключително ниска. Повечето противници казват „Тя варицелата протича леко”. Да, в 95% от случаите е леко, но при 30 000 случая, дори 1% от тях е достатъчно голям брой - 300 деца с усложнения. Ако можем да го спестим на децата, сме длъжни да го направим”, категоричен е доц. Кунчев.

Калоян не е боледувал от варицела, но заради многото болни деца около него, майка му вече обмисля дали да не го имунизира. И подкрепя идеята ваксината да е задължителна.

„Това би помогнало повече хора да се насочат към ваксинирането и да бъдат предпазени - не само те, но и възрастните”, е мнението на Гергана. Ваксината срещу варицела е от две дози, като втората се поставя 8 седмици след първата.

Росица Валентинова
804 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.04.09 | 08:46

5
Аре стига задължителни печалби.

2023.04.09 | 08:44

4
бecенето на брадати лъжци също да е задължително

2023.04.09 | 07:02

3
Ваксините не са това което бяха Метали и кой знае какво За мемнингита в Англия същата история Опасни!!!И то професори гледах й правили изследване заедно с бърникоча за ковид
Перник, ж.к.Изток, бл.64

2023.04.09 | 05:48

1
!!! надежда дойчева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снмка - Гугъл! Каков , че многоо грозен и зъл цигански сурат има надка. Че надка има мутра на лош мангал !!! Да не я набедих за мангал, че надка, че ще ме съди за клевета.
Перник, ж.к.Изток, бл.64

2023.04.09 | 05:49

2
!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин и фотошоп ресурс е прекалила.

Добави коментар

Водещи новини