Включват пеницилинов антибиотик в борбата със скарлатината

  • 30 март 2023 19:46

  • 1111
  • 0
Включват пеницилинов антибиотик в борбата със скарлатината
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Увеличава се броят на пациентите с усложнения след скарлатина. За последните 12 седмици случаите са над 4500. Това ги прави почти 70 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. А ненавременното диагностициране и неправилното лечение могат да доведат до усложнения.

Мелани Симеонова е майка на 4-месечно бебе. Въпреки че детето ѝ не попада в рисковата категория, вече е взела всички мерки, за да го предпази.

"Въпреки че дъщеря ми е на 4 месеца и уж до 6-месечна възраст има имунитет, предпочитам да спазваме дистанция. Не се събираме в общи помещения с по-големи дечица. Предвид вирусите, които върлуват в момента, смятам, че превенцията трябва да е много по-засилена. Дори с баби и дядовци се виждаме по-рядко, предвид сезона в момента", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Най-рискови за нея са посещенията при педиатъра, където има голямо струпване на болни.

"Когато е необходимо да я посетим заради ваксина - имаме определен час, минаваме в свободен коридор, за да не се смесваме в тълпата с болни дечица", допълни Мелани Симеонова.

Специалистите казват, че при скарлатината не се изгражда имунитет и така никой не е застрахован от заразяване.

"При новородени и при кърмачета до една година са възможни инфекции със загнояване - фурункули и карбункули. Родителите трябва да са много внимателни. Веднага медицинска помощ, веднага пеницилинов антибиотик. Не рядко след преболедуване от скарлатина, се появяват усложнения", каза консултантът по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като.

Те се проявяват 20 дни след отшумяването на шарката.

"Едното усложнение е ревматизмът - болестта на Бойо и другото заболяване. И двете са много тежки заболявания, затова трябва да се търси квалифицирана лекарска помощ и да се избегнат тези усложнения. Те се избягват, когато се взима правилният антибиотик от първа генерация, не от другите скъпи генерации", допълни проф. Кантарджиев.

Мая Йорданова
1111 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини