Проф. Кантарджиев и директори на детски ясли обсъдиха заболеваемостта от шарка сред децата

  • 19 март 2023 14:18

  • 537
  • 2
Проф. Кантарджиев и директори на детски ясли обсъдиха заболеваемостта от шарка сред децата
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като и директорите на общински детски ясли са обсъдили какви мерки да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела, съобщават от общината.

Професорът даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за лечението на скарлатина или варицела при децата и техните родители. Според проф. Кантарджиев при стрептокок в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини. 

Ръст на случаите на скарлатина и варицела

"Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване, почистване. След пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със заразен", допълни здравният съветник на Столична община.

Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата, каза още Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.

Мая Йорданова
537 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2023.03.20 | 02:02

2
Олигофрени, направете му някоя нова снимка на бай Шиле, че тази направо... кърти:)))!

2023.03.19 | 16:45

1
Така е като напускахте неваксинираните укри!Така и мангалите ръсят зарази

Добави коментар

Водещи новини