Проф. Илко Гетов: Не трябва да се отказваме от COVID ваксините

  • 14 март 2023 18:16

  • 706
  • 0
Проф. Илко Гетов: Не трябва да се отказваме от COVID ваксините
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Трябва да се преразгледа договорът за доставка на COVID ваксини, но в никакъв случай не трябва да се отказваме от ваксините, трябва да имаме във всеки един момент. Това коментира проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Според него COVID не е отминал и продължава да има огнища. "Трябва да има реваксинация за хората над 70 г.", обясни той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32590

Гетов коментира и темата за високите цени на лекарствата, като според него проблемът с цените на лекарства е генериран от високото ДДС. "Защо за лекарствата е 20% ДДС. Продължавам да повтарям, че ДДС за лекарства по лекарско предписание трябва да е до 9%. За тези, които се заплащат от НЗОК - трябва да е нула", заяви той.

Министър Меджидиев в Брюксел: Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени

Гетов обясни за проверките на медикаменти, съдържащи псевдоефедрин. По думите му съставката се ползва като комбинация за антиалергични реакции. Европейската агенция по лекарствата започна да преразглежда профила на безопасност на продуктите, които съдържат тази съставка. Не означава обаче, че накрая всички лекарства, които я съдържат, ще бъдат премахнати, коментира Гетов. Според него най-лошото е, че са без лекарско предписание, всеки може да си купи и ако пациентите не кажат на фармацевта, че имат исхемична болест или са прекарали COVID, може да имат реакция.

Той посъветва хората да четат листовките и да питат за всяко лекарство.

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Павлова
706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини