Доц. Кунчев: Загърбили сме профилактиката в здравеопазването

  • 28 февруари 2023 13:12

  • 571
  • 1
Доц. Кунчев: Загърбили сме профилактиката в здравеопазването
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Загърбили сме профилактиката в здравеопазването.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил, който взе участие в провеждащия се в столицата Десети национален „Фарма форум“. „За 40 години стаж в епидемиологията съм си направил два извода: профилактика е изключително важна; разходите в здравеопазването не са разходи, а инвестиция. Нито едното не е мръднало на йота от момента, в който аз започнах работа. Профилактиката е любима тема, само когато трябва да се пише нещо в някакви доклади. Оттам нататък е тотално пренебрегната“, посочи доц. Кунчев пред участниците във форума. 

Като пример той посочи опасността от спиране на имунизацията срещу грип при възрастните хора, заради липсата на финансиране. „Струва ми невероятни усилия да убеждавам отговорни лица от различни институции и министерства в това защо трябва да продължим да имунизираме възрастните хора срещу грип. Решихме го проблема с много убеждаване, четири пъти пращах официални писма“, разказа доц. Кунчев.  

Доц. Ангел Кунчев: Родители, не подценявайте ситуацията

Като предизвикателства и рискове пред здравната система на страната той посочи „кризата с медицинския персонал, популизма, както и антибиотичната резистентност“ сред пациентите. Като свой личен приоритет епидемиологът определи „развитието и модернизирането на имунизационния календар“ в България, за да може българските деца да получават адекватна здравна грижа, съпоставима с тази на връстниците им от Европа. 

Във връзка с епидемията от COVID-19 доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил посочи, че тя е доказателство за това как нито една здравна система, дори и най-напредналата – не е била подготвена за криза от такъв мащаб. „Едно такова премеждие играе ролята на много важен стрес-тест за една такава система. Аз не виждам в нашето общество да се е стигнало да анализ къде сме се справили и къде – не“, коментира още медицинският специалист. 

Доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил бе сред говорителите на Десетия национален „Фарма форум“, организиран от списание „Мениджър“, предаде БТА. 

Филип Епитропов
571 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.28 | 14:01

1
а рокфелер какво мисли по въпроса?

Добави коментар

Водещи новини