Проф. Кантарджиев: Грипът отстъпва

  • 21 февруари 2023 11:24

  • 1058
  • 2
Проф. Кантарджиев: Грипът отстъпва
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

Има намаляване на случаите на грип в страната, заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA NEWS.

Съотношението на грип към коронавирус е 1:170, допълни той. Професор Кантарджиев акцентира, че при по-продължителна вирусна инфекция може да се наложи бактериална. Той предупреди за гъбичките във въздуха, които също могат да създадат здравословни проблеми.

Професорът каза, че от началото на тази година скарлатината е 70 пъти повече от миналата по същото време. Това се дължи на факта, че миналата година все още се носеха медицински маски и на подценяването на антибиотиците, посочи професорът.

Той даде съвети към родители и лекари за диагностиката, и лечението на вирусните, и насложилите се бактериални инфекции. Кантарджев уточни, че при бактериална инфекция се прилага лечение с антибиотици.

Тази година грипната вълна не пощади нито една възрастова група, каза д-р Иван Делчев, завеждащ отделение „Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ „Пълмед“. Той посочи какви са симптомите на грипа и какви са усложненията след вируса.

Проф. Кантарджиев коментира и недостига на лекари.

Проф. Тодор Кантарджиев за грипа и коронавируса и какво да очакваме

В Разград недостигът на медици е голям. Това води до редуциране и трансформиране на отделения. Д-р Станимир Георгиев, директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в града каза, че две отделения са обединени в едно. Причината за това е липсата на лекари и медицински сестри, допълни той.

Проф. Кантарджиев смята, че от повече от 30 години се полагат усилия за съсипването на медицинското образование в България. „Лошото е, че тези, които политически уволняваха, намаляваха бройката на студентите, съсипваха образованието сега дават акъл как да се оправят проблемите“, заяви професорът.

Цветелина Кирилова
1058 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2023.02.21 | 12:40

1
Аз се ваксирам всеки ден със вибратора в гъза. Имам вече стадиен имунитет за хемороиди.
Майтапчи Йово

2023.02.21 | 13:06

2
... личи си:)))!

Добави коментар

Водещи новини