Увеличават се хората с усложнения след грип

  • 17 февруари 2023 15:18

  • 1339
  • 0
Увеличават се хората с усложнения след грип
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Заболеваемостта от грип намалява, но се увеличават хората с усложнения след прекарана вирусна инфекция. Това отчитат от Отделението по уши-нос-гърло. Всеки ден се диагностицират поне по няколко случая на грипозен отит и други усложнения, коментира началникът на отделението д-р Костадин Златарев.

Най-засегнатите са децата, а най-уязвими са тези до тригодишна възраст, защото тяхната имунна система е най-слаба и недоразвита. Около 30-35% от пациентите са под 18-годишна възраст, пише "Дарик".

При всяка проява на някакво усложнение е желателно да се потърси консултация с УНГ специалист, съветва д-р Златарев. Характерно за отита след грип е, че в много случаи може да доведе до невросензорно намаление на слуха. Лекува се продължително време, но не винаги с желан резултат.

Друго често усложнение е остър или изострен хроничен синузит. При синузита инфекцията прониква в синусите и не трябва да се подценява. Острият синузит се предшества от обилна секреция в носа, която може да продължени със седмици. Ако симптомите продължат повече от 12 седмици вече говорим за хроничен синузит. Заболелите от синубронхит пък страдат едновременно от синуит и бронхит. Бързото лечение е много важно, за да се избегне хроничното протичане.

Къде има най-много болни от грип?

Нерядко пациенти получават и дехидратация и синусово главоболие. Децата са по-податливи на дехидратация от възрастните, така че трябва да се поддържат добре хидратирани, ако се разболеят от грип. Синусовите главоболия могат да бъдат лекувани с топли компреси и лекарства за болка без рецепта.

Цветелина Кирилова
1339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини