Национален форум обсъжда елиминирането на вирусните хепатити

  • 16 февруари 2023 07:34

  • 265
  • 1
Национален форум обсъжда елиминирането на вирусните хепатити
© Novini.bg/ Canva

Поне 50% от заразените с хепатит B и C да бъдат диагностицирани и около 70 процента от тях да бъдат лекувани – тази цел трябва да бъде изпълнена у нас до 2025 година, според Националната програма за контрол на вирусните хепатити. Темата за елиминирането на тези заболявания и мястото на България в изпълнението на глобалните цели ще бъде обсъдена на национален форум, организиран от Световната здравна организация (СЗО).

Къде е България в световната статистика за откриване, лекуване и елиминиране на хепатит C, доколко се използва възможността за профилактично изследване при хората над 40 години, какъв е пътят от диагностиката до лечението на вирусните хепатити – това са част от темите, които ще обсъдят участниците във форума.

Чили разследва заразени с хепатит А малини

Ако в миналото хепатит B се е предавал основно по кръвен път, сега характерно е заразяването при полов контакт и чрез слюнката на човек, обясни проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология.

"За съжаление откриваме цели семейства, родове, които са носители на хепатит С. При хепатит С инфекцията е само по кръвен начин, трябва да има контакт на рана с рана, кръв с кръв. Половият начин при хепатит С е характерно за специална група пациенти – това са мъже, които практикуват секс с мъже, и обикновено те са носители и на вируса на ХИВ."

Във форума ще участват представители на медицинската общност и на пациентски организации.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Радина Лазарова
265 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.16 | 08:03

1
Докато обсъжда, вместо да елиминира, нема да спре да ги има.

Добави коментар

Водещи новини