Вирусолог: Страхът е сериозен проблем

  • 06 февруари 2023 09:35

  • 710
  • 1
Вирусолог: Страхът е сериозен проблем
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Около 3 милиона души заболяват от рак в ЕС всяка година, смъртните случаи са 1,7 милиона годишно. Медицината напредва все повече в лечението, но най-важна остава превенцията.

"Най-добре е да бъде предотвратено едно заболяване - СЗО напомня, че от 1/3 до половината от случаите могат да бъдат предотвратени с превенция. Редовните профилактични прегледи позволяват ранно откриване при най-честите онкологични заболявания - рак на млечната жлеза, на шийката на матката, простата, дебелото черво. Колкото по-рано бъде открито, шансът за успешното лекуване е по-голям", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че раковите клетки са изключително гъвкави и имат много висока склонност към мутации. Оцеляват онези, които са най-добре приспособени към конкретните условия, което ги прави трудни да овладяване.

"Дори и двама души от един пол с еднакво заболяване и в еднакъв стадий няма да имат еднакви тумори. Раковите клетки успяват успешно да се укрият от имунния отговор на организма. Да не забравяме също, че след определена възраст имунната система старее", посочи проф. Александрова.

Вирусологът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че у нас едва една от 5 жени си прави профилактика, а по рак на дебелото черво честотата на заболели в България е по-голяма от тази в други страни в ЕС. В същото време медицината е много напреднала в лечението на ракови заболявания, особено при ранното диагностициране.

"Има сериозна крачка напред. Ако в началото са търсени антитуморни агенти, които да имат широкоспектърно действие, то в края на миналия век бяха създадени вълшебни куршуми, които да атакуват причинителите на болестта, това направи революция в лечението на някои видове левкемии. Методът може да се прилагат точно срещу онези мишени, които тези лекарства биха разпознали. Този век беше създадена имунотепария, която е сериозна крачка напред, да се помогне на имунната система да атакува раковите клетки. Тя най-често се прилага в комбинация с други терапии", каза проф. Александрова.

Тя припомни, че има и одобрена ваксина срещу човешкия папиломен вирус. Разработен е и вариант срещу 9 различни човешки вида папиломен вирус. Но у нас много малко хора избират да се ваксинират.

"Страхът е сериозен проблем. 13% от всички ракови заболявания през 2018 г. са се дължали на инфекциозни агенти, а те могат да се лекуват успешно", категорична е проф. Александрова. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
710 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Шофьор

2023.02.06 | 11:34

1
Вие създавате паника и страх

Добави коментар

Водещи новини