Д-р Симидчиев: Имаме много повече грип, отколкото Ковид

  • 31 януари 2023 12:59

  • 403
  • 0
Д-р Симидчиев: Имаме много повече грип, отколкото Ковид
©
Слушай новината Слушай новината

"Имаме много повече грип, отколкото имаме Ковид. Имаме грип, който хората трябва да отличават лесничко, когато се разболеят. Обикновено, когато човек се разболее от някоя от респираторните инфекции, симптомите са горе-долу еднакви. Винаги е имало букет от респираторни вируси, които се случват през зимата, просто сега обръщаме малко повече внимание", отбеляза пред Bulgaria on AIR пулмологът д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната.

Пулмологът поясни, че има два медикамента за грипа, които ако се вземат в началото на боледуването, го правят много по-леко. За рисковите групи тези медикаменти трябва да са лесно достъпни. Има и профилактика, която се прилага към рисковите групи, тя трябва да е широко позната и използвана.

"Преди Ковид ваксинацията за грип беше около 2% от населението. За Ковид се ваксинирахме около 30% от населението, сега грипната ваксинацията е малко повече – около 6-7% от населението, но е далеч от нивата, които са в развитите страни", изтъкна д-р Симидчиев.

Той посъветва да сме по-внимателни, за да бъде грипната вълна по-лека и да избегнем национална грипна епидемия.

Ето къде има най-много болни от грип

Десислава Станева
403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини