Северна Корея отменя Ковид мерките

  • 30 януари 2023 10:07

  • 237
  • 0
Северна Корея отменя Ковид мерките
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Посолството на Русия в Северна Корея съобщи, че страната е облекчила строгите противоепидемиологични ограничения в столицата Пхенян, които бяха въведени през последните пет дни, за да се забави разпространението на респираторни заболявания, предаде Асошиейтед прес. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Северна Корея не е признавала официално за локдаун в Пхенян или за повторна поява на КОВИД-19 в страната, откакто лидерът Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса през август, но публикациите на руското посолство във „Фейсбук“ предоставят рядък поглед към ситуацията в потайната страна, пише БТА.

Посолството днес публикува известие, издадено от външното министерство на Северна Корея, с което се информират чуждестранните дипломати, че от днес е отменен „специалният противоепидемичен период“, наложен в Пхенян от миналата сряда. 

Миналата седмица посолството съобщи, че севернокорейските здравни власти изискват от дипломатическите мисии да държат служителите си на закрито, както и да измерват температурата им четири пъти дневно и да съобщават резултатите в болница в Пхенян. То каза, че севернокорейските мерки са в отговор на увеличаването на случаите на "грип и други респираторни заболявания", но не спомена коронавируса или дали ограничения са били наложени и на обикновените граждани.

Северна Корея разпореди петдневен локдаун в Пхенян

Малко преди това „Ен Кей Нюз“ (NK News), новинарски уебсайт, посветен на Северна Корея, цитира съобщение на севернокорейското правителство, в което се казва, че здравните служители са наложили петдневен локдаун в Пхенян в опит да спрат разпространението на респираторни заболявания.

Северна Корея твърди, че не е имала потвърдени случаи на заболели от КОВИД-19 от 10 август, когато Ким използва голяма политическа конференция, за да обяви, че страната е ликвидирала коронавируса, само три месеца след като страната призна за огнище на варианта Омикрон, посочва АП. Макар Ким да твърди, че предполагаемият успех на страната срещу вируса ще бъде признат за световно чудо в областта на здравеопазването, експертите смятат, че Северна Корея е манипулирала данните за епидемията, за да му помогне да запази абсолютния си контрол над страната. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Цветелина Кирилова
237 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини