Д-р Гергана Николова: Общопрактикуващите лекари сме като опълченците на Шипка

  • 19 януари 2023 21:58

  • 3787
  • 7
Д-р Гергана Николова: Общопрактикуващите лекари сме като опълченците на Шипка
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

„Като опълченците на Шипка сме общопрактикуващите лекари. Тъкмо свърши COVID-а, ни удари грипът. Хората сега сме лесен гостоприемник. Нетипично за сезона имаме и варицела – след двугодишната изолация, вирусите лесно ни превземат”. Това каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар в предаването „Челюсти” по Нова телевизия.

Тя препоръча хората да спазват дистанция и да слагат маска, когато имат гриподобни симптоми и да попитат предварително личния си лекар кога е удобно да отидат на преглед.

„Типично за грипния вирус е да те удари и да те скърши изведнъж. При COVID-а има постъпателност, човек си мисли, че е бил настинал. При грипа има секрет от очите, носа, при ковида това го няма, но има и пациенти, при които може да има и грип и COVID”, каза д-р Николова.

Очаква се тежка грипна епидемия

По думите на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев нищо не е като по учебник. Той прогнозира спад в началото на март и на варицелата, и на скарлатината. „Сега е времето този вирус (COVID-а) – постепенно да се изравни с останалите вируси. В детските градини и ясли продължават да водят очевидно болни деца”, каза Кунчев и допълни – „Една от първите мерки е да не позволиш контакти на болно със здраво дете”.

„Профилактичните прегледи в България са оставени на отговорностите и на съзнанието на личния лекар”, призна д-р Николова.

„Отговорността за здравето е персонална – не си навреждаш на себе си, ходиш на профилактични прегледи и изпълняваш назначените изследвания. За жените над 30-годишна възраст на всеки две години се полага ехограф на млечната жлеза. Знаете ли колко е важно да открием един рак в началния стадий – тогава, когато той се вижда само инструментално? През 5 години може да правим тестове да се види дали имаме хепатит В или С”, обясни личният лекар д-р Николова.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3787 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Мария

2023.01.24 | 11:56

7
Да се премахнат, едно мрънкане и човек, когато има нужда от тях, започва едно обикаляне.Ненужни.

2023.01.20 | 06:23

6
Бега бе верно? Кви сте вие мръсниии и алчниии. По маса пара взимате и нищо не ни лекувате. За едно направление отивам един път в годината и тя простачката ми се криви насреща.

2023.01.20 | 05:58

5
Не знаех, че опълченците на Шипка са кесили по кабинети, изнудвали хора за пари и подаръци и то само срещу 3-4 часа висене с други болни пред кабинетите. Това недоразумение - "общопрактикуващ лекар", когато и да се махне все ще е късно.
PaulaFox

2023.01.19 | 23:17

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.19 | 22:52

3
Джипитата наши, оплискани с кърви, лекуват, без сигнал, без ред, всякой гледа само да бъде напред и здраната каса до край да обложи, и един пациент повеч мъртъв да положи.

2023.01.19 | 22:44

2
И турците тръпнат, друг път не видели ведно да се бият живи и умрели,
Jjj

2023.01.19 | 22:43

1
Лекувайте а не тровете и всичко ще е наред !

Добави коментар

Водещи новини