Има ли все още недостиг на лекарства в Пловдивско?

  • 17 януари 2023 09:27

  • 274
  • 1
Има ли все още недостиг на лекарства в Пловдивско?
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пловдив и областта са на прага на грипна епидемия, а на този фон недостиг на лекарства все още има. 

Според Димитрия Стайкова, зам.-председател на Български фармацевтичен съюз, криза за някои лекарства има.

"Интересно звучи обещанието на МЗ да достави липсващи лекарства, защото то няма този механизъм. В ръцете на вносителите, притежателите на разрешение за употреба и търговците на едро. Някои от липсващите лекарствени продукти се появиха, но не всички. Някои се появяват, други изчезват. Голяма част от сиропите за деца още не са се появили, няколко липси имат заместител. Апелирам всички лекари и фармацевти за по-бърза връзка между двете съсловия", обясни тя. 

Очакват се нови доставки на липсващи у нас антибиотици и антивирусни препарати

По думите ѝ или се получават по-малко или не се получават заявени количества от липсващи медикаменти.

"От липсващите групи антибиотици има алтернативни наличности. Тестовете за грип и ковид също бяха изчезнали, но се появиха. Приканваме да се направи такъв на поне един член на семейството. Има изключително високо търсене на препарати за възпалениие на дихателни пътища. Противогрипни препарати има различни видове", заяви Стайкова.

Асоциацията за паралелна търговия казва в своя позиция, че недостигът на лекарства се дължи на високата заболеваемост, а паралелната дистрибуция би помогнала да се компенсират липсите.

Росица Валентинова
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.17 | 12:06

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини